‘Bomba’ din planul pe care Guvernul vrea să-l trimită la Bruxelles: Dispar stimulentele pentru IT, construcții și agricultură

Unul dintre punctele centrale ale planului se referă la eliminarea unor stimulente fiscale acordate în prezent pentru sectoare precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Conform documentului, această măsură va fi implementată până în al doilea trimestru din 2025, în conformitate cu jalonul 207 din PNRR.

Aceste stimulente fiscale au fost considerate esențiale pentru dezvoltarea acestor domenii, însă autoritățile și-au asumat acum o reevaluare a acestora, în încercarea de a eficientiza colectarea veniturilor bugetare și de a respecta angajamentele față de Comisia Europeană.

O altă modificare importantă anunțată este creșterea impozitelor pe proprietate. Începând cu 1 ianuarie 2026, impozitul pe proprietate va fi calculat pe baza unui nou sistem fiscal, numit e-Proprietatea, ce va stabili impozitele în funcție de o nouă bază de evaluare. Aceasta este o reformă esențială prevăzută în jalonul 237 din PNRR, iar scopul său este de a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat printr-o impozitare mai exactă și mai cuprinzătoare.

Guvernul își propune, de asemenea, să continue reformele în domeniul microîntreprinderilor, în conformitate cu jalonul 206 din PNRR. Deși o parte dintre aceste schimbări au fost deja implementate, prin Ordonanța de Guvern nr. 16/2022 și OUG 115/2023, se prevede o reducere graduală a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi.

Conform surselor din cadrul Ministerului Finanțelor, Comisia Europeană a exprimat nemulțumiri legate de numărul de firme care mai beneficiază de acest regim fiscal. În prezent, aproximativ 50% mai puține firme sunt supuse impozitului pe microîntreprinderi, însă oficialii europeni consideră că pragul actual de 500.000 de euro este încă prea ridicat. Ei au sugerat ca acesta să fie redus la nivelul celui pentru TVA, adică 88.500 euro. Modificările necesare ar trebui implementate până în primul trimestru din 2025, cu un impact bugetar estimat la 0,1% din PIB.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vardie (APIA): Suntem în zona cea mai neplăcută a electromobilităţii în Europa,din cauza tăierii fondurilor la „Rabla Plus”

Ministrul Economiei intervine în disputa Ciolacu-Ciucă pe PNRR: ‘Nicio sumă nu este pierdută. Suspendat nu înseamnă pierdut’