Cine sunt cetăţenii străini care ar fi instruit tineri în tabere din Bosnia şi Serbia ca să provoace dezordine în masă în Republica Moldova

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova a comunicat numele a 11 cetăţeni străini care ar fi instruit tineri din Moldova, în tabere de pregătire în Bosnia si Herţegovina şi Serbia, cum să organizeze acţiuni de dezordine şi tulburări publice în preajma scrutinului prezidenţial şi a referendumului din 20 octombrie.

Unul din cei 11, Mircio Anghelov, a fost implicat şi în acte de vandalism pe teritoriul Moldovei, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chişinău în primăvara acestui an, în scopul provocării panicii în societate.

Potrivit SIS, printre coordonatori se numără doi cetăţeni străini, Konstantin Goloskov şi Mihail Potempkin, ultimul din ei fiind supus sancţiunilor internaţionale.

Potempkin este cunoscut pentru conexiunile sale cu Evgheni Prigojin şi cu organizaţia rusă „Ferma”, care a fost implicată, în 2023, în finanţarea şi organizarea acţiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. „Acesta, în prezent, este responsabil de realizarea acţiunilor de influenţă malignă la nivel mondial, în cadrul entităţii Akson”, a precizat SIS.

SIS a reuşit identificarea a 11 cetăţeni străini „care au acordat asistenţă taberelor de pregătire din Bosnia si Herţegovina şi Serbia, acţionând ca instructori. Este vorba despre: Aleksandr Lucinikov, Serghei Moskvin, Serghei Solovici, Andrei Beker, Aleksandr Volhonski, Aleksei Grunicev, Gheorghi Bubnov, Vladimir Vildiaev, Danila Russu, Dmitrii Nekliudov şi Mircio Angelov.

Peste 300 de tineri au fost instruiţi în Rusia, Bosnia şi Serbia pentru a organiza dezordini în masă în Republica Moldova, au anunţat joi autorităţile, cu trei zile înainte de scrutinul prezidenţial şi referendumul constituţional pro-UE.

Tinerii care au primit „antrenamente” sunt activişti ai fostului partid „Şor”, declarat neconstituţional în Republica Moldova. Ei au participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei. Au fost instruiţi cu privire la utilizarea armelor şi a altor obiecte pentru provocarea de agresiuni fizice non-letale, au fost învăţaţi despre psihologia maselor şi  confruntare fizică cu forţelor de ordine în timpul protestelor şi pregătiţi în manevrarea dronelor. O parte din aceşti tineri au fost antrenaţi de instructori străini conectaţi la entităţi asociate structurilor private militare Wagner şi Ferma. Patru dintre cetăţenii Republicii Moldova instruiţi în cadrul taberelor din Bosnia şi din Serbia au fost reţinuţi.

Alexandru Muraru, lider PNL Iaşi: Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu au lăsat Moldova în afara investiţiilor în infrastructura feroviară. PSD nu doar că ignoră, ci efectiv detestă Iaşul şi Moldova

Jaqueline Cristian a fost eliminată în turul doi la turneul Ningbo Open