Prima investiție românească în producția de panouri fotovoltaice. Anunț făcut de ministrul Energiei

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: “În această vară, am văzut toți cât de importante și necesare sunt investițiile în capacitățile de stocare a energiei electrice. Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacitățile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină și verde produsă de parcurile solare și eoliene și atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel vom avea o energie mai sigură și mai ieftină. Astăzi am semnat primele două contracte din apelul lansat ca parte a PNRR – investiția 4.3.

În plus, trebuie să reducem dependența de importurile de panouri fotovoltaice din țările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investițiile românești în producția celulelor și panourilor fotovoltaice. Am semnat tot astăzi primul contract, care va sprijini construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe.”

Investiția 4.3 – Capacități de stocare a energiei electrice (baterii)

În cadrul apelului au fost semnate două contracte de finanțare menite să sprijine dezvoltarea unor noi capacități de stocare a energiei electrice. Obiectivul apelului este de punere în funcțiune a unei capacități de minim 240 MW (sau 480 MWh).

Cele două contracte semnate sunt:

1. SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.

Proiect: Construire capacitate de stocare a energiei electrice, instalații aferente, posturi de transformare și stația de transformare, rețele electrice interne, împrejmuire, branșamente și racorduri externe la SEN

Valoare ajutor de stat: 16.874.252,36 lei (3.391.605,00 euro)

Capacitate: 69,93 MWh

2. RENOVATIO TRADING SRL

Proiect: Realizarea unei capacități de stocare a energiei electrice (baterii) în localitatea Toplița, Jud. Harghita

Valoare ajutor de stat: 15.164.708,72 lei (3.047.998,86 euro)

Capacitate: 60,96 MWh

Investiția 4.2 – Producția și reciclarea celulelor și panourilor fotovoltaice Ministerul Energiei promovează investițiile în lanțul valoric complet al celulelor și panourilor fotovoltaice, prin finanțarea capacităților de producție, asamblare și reciclare. Obiectivul măsurii este construirea unor capacități de producție de cel puțin 200 MW/an.

Contractul semnat astăzi:

SC KBK KRAFT PROJEKT S.R.L.

• Proiect: Producție module fotovoltaice KBK KRAFT PROJEKT

• Valoare ajutor de stat: 19.377.991,82 lei (3.894.838,87 euro)

• Capacitate: 140 MW

„Aceste investiții reflectă angajamentul Ministerului Energiei de a sprijini tranziția către energie verde și de a întări securitatea energetică a României prin promovarea investițiilor”, transmite Ministerul Energiei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

A fost confirmată oficial existența unei lumi subterane: arheologii scot la iveală ceea ce se credea a fi doar un mit

Uciderea liderului Hamas – Secretarul de stat american Antony Blinken i-a transmis preşedintelui israelian că este necesară eliberarea tuturor ostaticilor şi încetarea războiului într-un mod care să atenueze suferinţa poporului palestinian