Adolescenții inteligenți vor consuma mai mult alcool? Ce arată ultimele studii

Studiul, care a inclus 6.300 de persoane albe din Wisconsin, absolvenți în 1957, a urmărit evoluția consumului de alcool la aceștia pe parcursul a aproape cinci decenii.

Conform rezultatelor, un IQ ridicat în primul an de liceu a fost asociat cu o probabilitate mai mare de a consuma alcool în mod regulat la maturitate, deși nu a fost corelat cu nivelul de consum, fie el moderat sau excesiv. Pentru bărbați, consumul moderat era definit ca 1–59 băuturi pe lună, iar pentru femei, 1–29 băuturi.

Cercetătorii au observat că, pentru fiecare punct în plus la testele de IQ, probabilitatea de a deveni consumator moderat sau regulat de alcool creștea cu 1,6%. Totuși, cei cu IQ-uri mai ridicate aveau mai puține episoade de „alcoolism cronic”, definite ca cinci sau mai multe băuturi într-o singură sesiune.

Corelația nu înseamnă că IQ-ul controlează obiceiurile de consum de alcool, explică cercetătorii de la University of Texas, dar ar putea indica factori sociali care influențează acest comportament. Venitul s-a dovedit a fi un factor parțial explicativ pentru această relație, dar nivelul de educație nu a avut un impact semnificativ.

Studiul subliniază, totuși, că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine legătura dintre inteligență și consumul de alcool.

Lovitură dură pentru AUR – Rămâne fără candidați într-un județ. Simion: ‘Pregătiți-vă să fim scoși din cursa electorală de această mafie’

Şefa FMI avertizează guvernele: ‘Nu este încă timpul să sărbătorim’