Sărbătorile zilei din 18 octombrie 2024 – Sf. Ap. şi Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân

Sărbătorile zilei din 18 octombrie 2024 – Sf. Ap. şi Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân

Ortodoxe

Sf. Ap. şi Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân

Greco-catolice

Sf. ap. şi ev. Luca

Romano-catolice

Sf. Luca, ev.

„Sfântul Evanghelist Luca era de neam din Antiohia Siriei şi din tinereţe a deprins înţelepciunea elinească şi meşteşugul doctoricesc, făcîndu-se doctor iscusit. Apoi a fost şi zugrav ales. Cunoştea bine limba egipteană şi greacă şi, deprinzându-se desăvârşit şi cu învăţătura evreiască, a mers la Ierusalim.

În acea vreme Domnul nostru Iisus Hristos, petrecând pe pământ cu oamenii, semăna sămânţa cuvântului mântuirii, care, crescând şi în inima lui Luca, fiind un pământ bun şi răsărind, a adus rod însutit; căci Luca, auzind învăţătura înţelepciunii din gura lui Dumnezeu, mai multă ştiinţă a scos de acolo decât din şcolile elineşti şi egiptene, pentru că a învăţat a cunoaşte pe adevăratul Dumnezeu, a crede în El şi a învăţa şi pe alţii credinţa”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Luca a fost unul din cei şaptezeci de apostoli ai Mântuitorului Hristos.

„Fiind şi Luca din aceeaşi ceată apostolească, umbla înaintea feţii Domnului, prin propovăduirea cea sfântă, gătind calea Lui şi încredinţând popoarele că Mesia, Care era aşteptat, a venit în lume”. (Vieţile Sfinţilor)

Şi ca să nu fie uitată pomenirea Domnului, pe care din toată inima sa Îl iubea, după cincisprezece ani de la Înălţarea Lui la cer, Sfântul Apostol i-a scris Evanghelia. „Şi a scris nu numai cele ce singur a văzut şi le-a auzit, ci şi pe cele pe care le avea scrise în inima sa, nu din condei, ci din dragoste”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Luca a urmat Sfântului Apostol Pavel întru bunăvestirea lui Hristos, propovăduindu-L pe Hristos nu numai Iudeilor, ci şi neamurilor.

„Scriind către Coloseni Apostolul Pavel, zice: ‘Închină-se vouă Luca, doctorul cel iubit’ „. (Vieţile Sfinţilor)

Pătimind multe, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca s-a odihnit întru Domnul, având mai mult de optzeci de ani.

Pe locul unde a fost pus sfântul său trup, Dumnezeu, preamărind pe plăcutul Său, a plouat colirie (apă limpede) care vindecă durerea de ochi, în semnul darului tămăduitor al Sfântului Apostol Luca.

Pentru aceasta era ştiut de credincioşi mormântul lui, căci se vindecau de diferite boli, cu rugăciunile Sfântului Apostol.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este cel dintâi care a zugrăvit o icoană a Maicii Domnului, purtând în braţe pe Pruncul cel mai înainte de veci, pe Iisus Hristos.

Sfântul Luca a pictat pe lemn şi chipurile sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, punând astfel temei tradiţiei zugrăvirii sfintelor icoane în Biserică.

Este autorul a două dintre cărţile Noului Testament: Evanghelia care îi poartă numele şi cartea Faptele Sfinţilor Apostoli. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Schimbare bruscă a vremii: temperaturile scad în următoarele săptămâni

Traficul rutier, îngreunat din cauza ceţii, în judeţele Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Vrancea/ Vizibilitatea, scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri