Localnicii unui oraș din România trăiesc în teroare: Numărul urșilor a crescut alarmant

Municipiul Săcele, din județul Brașov, se numără printre zonele cele mai afectate, unde întâlnirile cu urșii sunt o realitate zilnică, conform declarațiilor localnicilor. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, în județ sunt înregistrate peste 1400 de urși.

„În fiecare seară vine. Uite, la casa de acolo. Cam pe la 9. Era într-un pom pe la 4 după masa. Eu ştiu de ce vine…de foame vine, de aia vine. Păi îţi e cam frică să umbli noaptea”, spune un bătrân.

„E plin pe aici de urşi. Unul e mai mare, unul e ursoaică cu pui”. „Sparge gardurile pe acolo, vin la fructe acum că na, mai sunt fructe prin pom…rupe gardurile”, spun localnicii.

Intervențiile se pot realiza doar după convocarea unei comisii de către primar, care trebuie să includă un medic veterinar și un gestionat al fondului de vânătoare. Din primele nouă luni ale anului, Jandarmeria Brașov a primit 773 de alerte referitoare la prezența urșilor, însă doar în 5 cazuri animalele au fost tranchilizate și relocate.

Conform legislației actuale, jandarmii sunt primii care ajung la fața locului, acționând cu sirene, petarde și spray-uri cu piper în cazuri extreme. Cu toate acestea, utilizarea armelor cu tranchilizant a fost restricționată. „Ordonanța 81 prevede că tranchilizarea se face doar de către medicul veterinar, după evaluarea comisiei stabilite”, a declarat colonelul Elly Paliștan, inspector șef IJJ Brașov.

În plus, în acest an, județul Brașov a înregistrat trei atacuri de urs, soldate cu răni pentru victime. Autoritățile se confruntă astfel cu o provocare majoră, fiind necesare măsuri urgente pentru a asigura siguranța comunității.

 

 

 

 

Sprijin neașteptat din Guvern pentru referendumul lui Nicușor Dan: ‘Să dăm o Ordonanță de Urgență, să fie secțiile de votare suprapuse’

Adevărata miză şi scenariile posibile pentru alegerile din Republica Moldova