Șanse mici ca propunerea israeliană de încetare a focului să fie acceptată: Ar submina în mod dramatic suveranitatea Libanului

Raportul spune că propunerea ar „submina în mod dramatic suveranitatea Libanului”.

Cererile Israelului includ posibilitatea de a impune în mod activ dezarmarea Hezbollah-ului în sudul Libanului și de a menține accesul neîngrădit la spațiul aerian libanez.

Casa Albă și ambasada Israelului la Washington au refuzat să comenteze raportul.

Israelul dorește să poată impune în mod activ dezarmarea Hezbollah în sudul Libanului și să mențină accesul neîngrădit la spațiul aerian libanez în cadrul oricărui acord de încetare a focului care pune capăt războiului de acolo, potrivit unui raport care detaliază cererile pe care Israelul le-a transmis Casei Albe.

Cererile au fost incluse într-un document întocmit de Israel și transmis reprezentantului Casei Albe, Amos Hochstein, înainte de călătoria sa în regiune de astăzi, menită să pună capăt luptei, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.

Potrivit site-ului de știri american, Israelul vrea să poată efectua „aplicarea activă” a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care cere ca Forțele Armate Libaneze să fie singura forță cu arme în sudul Libanului. De asemenea, caută libertatea de operare în spațiul aerian libanez, lucru de care se bucură în prezent de facto.

Israelul spune că rezoluția a rămas în mare parte neaplicată de când a fost adoptată în 2006, permițând Hezbollah-ului să-și construiască un formidabil depozit de arme și capacități defensive, fără ca nici trupele UNIFIL de menținere a păcii, nici LAF-ul dispuși să provoace gruparea teroristă susținută de Iran.

Israelul a încercat în mod repetat să-și înfățișeze ofensiva din sudul Libanului în timp ce, în esență, intervine și făcând treaba UNIFIL pentru aceasta.

„Vorbim despre 1701 cu aplicare sporită. Mesajul nostru principal este că, dacă armata libaneză și UNIFIL fac mai mult, IDF va face mai puțin și invers”, a spus un oficial israelian citat.

Site-ul raportează că SUA sprijină întărirea mandatului UNIFIL și LAF pentru a se opune mai bine Hezbollah.

Concurență pentru SUA – Japonia, Marea Britanie și Italia accelerează dezvoltarea unui avion de luptă de ultimă generație

Naomi Osaka anunţă că nu va juca la turneul final al Billie Jean King Cup, unde Japonia va întâlni România