Iaşi: EABM 2024, cel mai mare congres de medicină cardiovasculară organizat în România

Aproape 700 de persoane au participat, în perioada 17-20 octombrie, la Iaşi, la cea mai mare reuniune ştiinţifică de medicină cardiovasculară organizaă în România, Congresul Societăţii Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică (EABM)

Potrivit unui comunicat de presă, Congresul Societăţii Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică (EABM) a reunit 674 de participanţi din 38 de ţări, printre care 577 de profesionişti din domeniul medical şi 97 de reprezentanţi ai firmelor care activează în acest domeniu.

Evenimentul, organizat sub preşedinţia prof.univ.dr. Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, a contribuit semnificativ la promovarea României ca un important centru de dialog şi schimb de cunoştinţe în chirurgia cardiovasculară la nivel internaţional.

Potrivit programului, evenimentul a cuprins 58 de sesiuni ştiinţifice care au abordat subiecte esenţiale pentru profesioniştii din chirurgia cardiovasculară şi toracică, din care 41 de sesiuni de conferinţe, două sesiuni de e-postere pentru medici, două sesiuni de comunicări orale dedicate asistenţilor medicali, şase sesiuni de prezentări orale şi patru simpozioane satelit susţinute de partenerii din industria medicală. Totodată, participanţii au avut ocazia de a-şi dezvolta abilităţile practice prin intermediul celor trei workshopuri desfăşurate zilnic.

„Congresul EABM 2024 a fost un prilej excepţional de a reuni experţi recunoscuţi din întreaga lume, care au împărtăşit cunoştinţe şi experienţe valoroase. Am discutat nu doar despre ultimele inovaţii tehnologice, ci şi despre provocările cu care ne confruntăm zilnic în sălile de operaţie. Diferenţele de acces la tehnologie între ţări reprezintă o problemă reală, iar aceste reuniuni ne ajută să învăţăm unii de la alţii, să dezvoltăm parteneriate internaţionale şi să găsim soluţii comune pentru a îmbunătăţi îngrijirea pacienţilor”, a declarat prof. univ.dr. Grigore Tinică, prin intermediul comunicatului de presă.

În total, 207 vorbitori din 38 de ţări, 105 dintre ei fiind din România şi 102 din străinătate, au susţinut 327 de prezentări ştiinţifice, acoperind diverse teme de interes din domeniul medical. Participanţii au avut ocazia să exploreze un spectru larg de subiecte, de la provocările zilnice din sălile de operaţie până la cele mai recente inovaţii tehnologice. Diversitatea temelor a reflectat atât complexitatea chirurgiei cardiovasculare, cât şi diferenţele de abordare şi de acces la tehnologie între ţările participante.

„Printre subiectele discutate s-au numărat soluţii inovatoare pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi al bolilor congenitale ale inimii, chirurgia minim invazivă, tehnologiile robotice avansate, precum şi managementul complicaţiilor chirurgicale şi al transfuziei de sânge în intervenţiile cardiovasculare. În plus, s-au discutat şi aspecte legate de utilizarea inteligenţei artificiale în medicină, în special în diagnosticare şi personalizarea tratamentelor. Una dintre temele centrale ale Congresului a fost necesitatea colaborării internaţionale şi a schimbului de cunoştinţe pentru a face faţă provocărilor actuale în chirurgia cardiovasculară”, se menţionează în comunicatul de presă.

Aceeaşi sursă menţionează că un moment deosebit a fost decernarea Premiului Special „Acad. Prof. Dr. Doc. DHC Ioan Pop de Popa” doctorului Andrei Ţăruş, în semn de recunoaştere pentru contribuţiile sale în cercetarea cardiovasculară, şi a Premiului Special „Profesor Francis Robicsek” doctorului Ghenadie Eremiţa pentru excelenţa în cercetare şi practică clinică. Acesta din urmă include un stagiu de formare finanţat pentru anul 2024-2025 la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi.

Manifestarea ştiinţifică a fost completată de o expoziţie medicală de specialitate, unde 18 firme partenere de renume şi 19 companii expozante din industria medicală au prezentat cele mai recente echipamente şi soluţii tehnologice. De la dispozitive pentru intervenţii minim invazive până la tehnologii avansate de monitorizare a pacienţilor, expoziţia a permis participanţilor să interacţioneze direct cu reprezentanţi ai companiilor şi să descopere inovaţiile care vor redefini chirurgia cardiovasculară.

„Congresul EABM 2024 a confirmat încă o dată că viitorul medicinei este construit pe colaborare interdisciplinară şi schimb de expertiză la nivel global. Specialiştii prezenţi la Iaşi au avut oportunitatea unică de a interacţiona cu lideri de opinie din întreaga lume, de a învăţa din experienţele lor şi de a împărtăşi idei inovatoare care vor stimula dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare şi toracice”, mai transmit organizatorii EABM. AGERPRES / (AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Scanexpert – Centru de imagistica medicala/Facebook

Sursa: www.agerpres.ro

Lasconi: Mă bucur că, în ciuda propagandei ruseşti, cetăţenii moldoveni au înţeles de unde vine prosperitatea – de la Vest

Principesa Muna Al-Hussein a Iordaniei – la Palatul Elisabeta