Tănase (BVB): Trebuie să avem o reprezentativitate a sectorului real estate pe bursă mult mai mare decât în prezent

Sectorul de real estate este puternic subreprezentat pe bursă, aproximativ 2%, în condiţiile în care acest sector are o contribuţie importantă în produsul intern brut al ţării şi ar trebui inclus în portofoliile noastre de economii, a declarat, marţi, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, la un eveniment de specialitate.

„În piaţa de capital ne dorim să avem cât mai mulţi români care să-şi economisească banii într-un mod corect – şi ne dorim ca Bursa de Valori Bucureşti să le ofere această oportunitate, de a-şi economisi banii în mod corect, într-un portofoliu. Explicăm investitorilor sau potenţialilor investitori că pentru economiile noastre este nevoie de investiţii pe termen lung. Trebuie să se investească în acţiuni şi obligaţiuni. În acest portofoliu, trebuie să fie şi un activ de tip real state pentru că acest activ este diferit faţă de acţiune, aduce o diversificare, se comportă altfel în anumite condiţii. Deci, în acest context, este foarte bine ca prin bursă să oferim şi acest activ pentru că, pe de altă parte, sectorul de real estate este unul foarte, foarte important pentru România”, a declarat Adrian Tănase, la conferinţa „Prima discuţie a mediului de business despre REIT: instrumentul care conectează piaţa imobiliară din România cu potenţialul de dezvoltare prin piaţa de capital”, organizată de Bursa de Valori Bucureşti şi Meta Estate.

Conform reprezentanţilor BVB, REIT-urile securitizează investiţiile imobiliare, oferind investitorilor posibilitatea de a deţine o cotă dintr-un portofoliu imobiliar diversificat, beneficiind de aceleaşi avantaje fiscale şi operaţionale ca în cazul deţinerii directe a unei proprietăţi.

În prezent, mediul de business din România este aproape de a beneficia de o astfel de legislaţie, pas care este de aşteptat să ajute investitorii şi companiile locale să deblocheze capitalul necesar pentru proiectele imobiliare, stimulând atât piaţa imobiliară, cât şi economia în ansamblu, precizează sursa citată.

În opinia directorului general al BVB, acest sector trebuie să aibă o reprezentativitate mult mai mare pe bursă decât în prezent, aceasta fiind de aproximativ 2%.

„Sectorul de real estate pe bursă este puternic subreprezentat. Sunt doar două companii. Este un sector subreprezentat şi un sector foarte important pentru economie, pentru că el generează foarte mult GDP (Gross domestic product, n.r.) pe verticală şi pe orizontală. Sectorul de real estate este foarte important să-l avem şi din această perspectivă în portofoliile noastre de economii. De aceea, trebuie să fie prezent pe bursă într-un mod care să simuleze investiţia directă”, a mai spus Adrian Tănase.

Potrivit sursei citate, Real Estate Investment Trust reprezintă o formă juridică specifică pentru companiile publice care deţin active imobiliare şi distribuie aproape în totalitate veniturile obţinute din exploatarea acestor active către acţionarii lor sub formă de dividende, fiind reglementată de un cadru legislativ clar. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: www.agerpres.ro

APM Arad, despre proiectul celui mai mare parc fotovoltaic: Se poate construi în arie protejată

Contrabanda cu ţigarete a crescut uşor în septembrie până la 8,6% din totalul consumului (analiză)