Şeful Serviciului Rutier Sibiu, despre accidentul provocat de un tânăr drogat: Consecinţele au fost minimizate prin modul în care s-a intervenit / Imaginile de la dispozitivele body-cam, analizate de procurori / Ce spune despre cum s-a intervenit

Şeful Serviciului Rutier Sibiu, Bogdan Maxim, a afirmat, marţi, în legătură cu accidentul rutier produs la sfârşitul săptămânii trecute de un tânăr drogat, cetăţean străin, că au fost minimizate consecinţele evenimentului prin modul în care poliţiştii au intervenit. El a precizat că anchetatorii au ridicat imagini de la unităţile de alimentaţie publică din zonă, dar şi de la dispozitivele body-cam ale poliţiştilor, iar acestea urmează să fie analizate.

Şeful Serviciului Rutier Sibiu, Bogdan Maxim, a făcut precizări, marţi, într-o conferinţă de presă, cu privire la cazul tânărului care a furat o maşină din judeţul Braşov, deşi nu are permis şi se afla sub influenţa substanţelor psihoactive, şi care, urmărit de poliţişti, a provocat un accident soldat cu răniţi.

”Consecinţele evenimentului au fost minimizate prin modul în care s-a intervenit. Sunt reprobabile, bineînţeles, şi le tratăm ca atare, orice suferinţă, orice pagube, orice împrejurări cu care se pot confrunta participanţii la trafic, însă vă afirm cu responsabilitate faptul că consecinţele s-au diminuat prin modul în care dispozitivul s-a mobilizat, s-a organizat. (…) Prezenţa unui dispozitiv format din patru poliţişti, cel puţin la momentul în care autovehiculul urmărit se apropia de sensul giratoriu, fireşte că generează în trafic o atitudine de atenţie sporită, de reducere a vitezei din partea conducătorilor de autovehicule”, a afirmat Bogdan Maxim.

El a detaliat şi modul de intervenţie.

”Poliţistul a aplicat măsura opririi circulaţiei, raportat la sensul de mers de intrare în girator, cu viraj stânga spre localitatea Şelimbăr, tocmai pentru a preîntâmpina posibilitatea unui impact pe traietorie perpendiculară pe autovehiculului urmărit. Ceilalţi doi poliţişti au sărit parapetul care desparte sensurile de mers, pentru a ajunge spre partea din spate a coloanei în încercarea de a găsi un loc în care se poată poziţiona dispozitivul de oprire forţată Spike. Vreau să fac precizarea că locul spre care se deplasau poliţiştii Biroului Rutier Sibiu este un loc care, pe partea dreaptă, raportat la sensul de mers al autovehiculul urmărit era mărginit de teren viran. Persoana care conducea autovehiculul furat avea posibilitatea să se degajeze dreapta”, a declarat şeful Serviciului Rutier Sibiu

Acesta a adăugat că la misiune au participat numai poliţişti rutieri cu experienţă.

”Poliţiştii rutieri care au realizat urmărirea în trafic a autovehiculului dat în consemn sunt poliţişti cu foarte mare experienţă, de peste 25 de ani, de Poliţie rutieră şi mi-au comunicat că modul în care au realizat această urmărire în trafic nu a fost unul agresiv, astfel încât să îl împingă spre fapte, evenimente care să genereze consecinţe mai grave. Dimpotrivă, au comunicat în permanenţă cu Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu şi cu ceilalţi colegi care s-au grupat pe zona de intrare în municipiu Sibiu şi acest aspect mă duce la concluzia că, din perspectiva consecinţelor evenimentului, acestea au fost minime, regretabile, dar minime”, a mai povestit Bogdan Maxim.

El a mai declarat că imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă şi cele de pe body-camurile poliţiştilor sunt analizate de procurori.

”Tot ce înseamnă imagini video ridicate de la unităţile de alimentaţie publică, de pe traiectul de deplasare a autovehiculului şi de la dispozitivele body-worn camera din dotarea poliţiştilor fac obiectul şi sunt analizate de către procurorul care are în supraveghere acest dosar”, a afirmat şeful Serviciului Rutier Sibiu.

Bogdan Maxim a anunţat şi cum au fost avariate autovehiculele în acest eveniment rutier.

”Autovehiculul dat în consemn a avut impact direct cu patru autovehicule. Un prim autovehicul a fost acroşat la intersecţia DN 1 cu breteaua de acces pe autostradă, pe zona Cisnădie. Trei autovehicule au fost acroşate DN 1, pe zona de intrare municipiul Sibiu. Un alt autovehicul a suferit avarii datorită desprinderii unei piese din autovehiculul sustras”, a mai povestit Bogdan Maxim.

Şeful Serviciului Rutier Sibiu a făcut precizări şi cu privire la modul de prindere a autorului accidentului rutier. 

”Despre momentul prinderii, vă pot informa că, după ce a survenit defecţiunea tehnică la autovehicul,  defecţiune care a generat oprirea acestuia, persoana care se afla la volan a coborât din autovehicul şi a încercat să fugă. Poliţiştii care erau agregaţi în activităţi, inclusiv autovehiculul de poliţie care venea în urmărire, au oprit autovehiculele, au continuat urmărirea în fugă după acesta. A fost prins, imobilizat, adus la maşina de poliţie, testat pe ce înseamnă consumul de drogul exact la momentul respectiv, a rezultat test pozitiv la cannabis. În aceeaşi zi, respectiv duminică, am primit buletinul de examinare toxicologică a probelor trimise cu rezultat pozitiv la cannabis”, a mai declarat Bogdan Maxim.

Un tânăr de 19 ani, cetăţean străin, a furat o maşină din judeţul Braşov, conducând fără permis, sub influenţa substanţelor psihoactive. El a fost urmărit poliţiştii din Sibiu şi a provocat un accident soldat cu trei răniţi. Bărbatul a fost reţinut.

Acţiunea poliţiştilor din judeţul Sibiu pentru oprirea tânărului a devenit subiectul unor controverse.

Un şofer susţine că maşinile participanţilor la trafic au fost oprite de poliţişti la Şelimbăr, pentru a bloca drumul şi a-l prinde astfel pe şoferul urmărit. De altfel, acesta a provocat, în timpul urmăririi două accidente, între care unul la Şelimbăr, unde a lovit patru maşini, iar trei persoane au fost rănite.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu a precizat că misiunea s-a desfăşurat contra-cronometru, dar ”în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit”.

 

 

George Simion, despre acuzaţiile că este ajutat cu voturi de PSD să intre în turul doi: Nu am nevoie de voturile nimănui, mă descurc singur să intru în turul doi şi să câştig

Francesco Totti lasă să se înţeleagă că ar putea reveni în activitate la 48 de ani şi la 7 ani de la retragere. Ce spune un medic sportiv