VIDEO A luat sfârșit un conflict militar istoric: cele mai populate țări de pe Planetă se luptau pentru supremație

China a confirmat marți că a ajuns la un acord cu India cu privire la frontiera în litigiu. Totuși, oficialul chinez nu a spus dacă pactul este valabil pentru toată lungimea graniței, potrivit Reuters, conform Mediafax.

„În prezent, cele două părți au ajuns la o soluție la problemele relevante”, a declarat Lin Jian, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe. El a adăugat că „cele două părţi au ajuns la o soluţie a problemelor respective. (…) Următoarea etapă va consta în punerea în practică a soluţiei menţionate, alături de India”.

China va colabora cu partea indiană pentru a implementa pactul, a adăugat Lin, fără a intra în detalii.

Context

Relațiile dintre cele mai populate națiuni ale lumii sunt tensionate din cauza problemei de la graniță. În urmă cu patru ani, ciocnirile dintre trupele lor de la granița nemarcată din regiunea Ladakh din vestul regiunii Himalaya au provocat moartea a 20 de soldați indieni și patru chinezi.

Cele două mari state din Asia au o frontieră comună de 3500 de km, în mare parte în regiuni muntoase. Traseul este o sursă permanentă de tensiuni, care ajung uneori la ciocniri. O confruntare corp la corp între forţele armate, la graniţa dintre regiunile Tibet din China şi Ladakh din India s-a soldat în iunie 2020 cu cel puţin 20 de morţi în rândul militarilor indieni şi patru de partea chineză, scrie Agerpres.

China revendică drept parte a Tibetului întreaga provincie Arunachal Pradesh din nord-estul Indiei. Periodic, cele două părţi se acuză reciproc de intenţia de acaparare a unor teritorii de-a lungul liniei de demarcaţie.

Ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat luni că s-a ajuns la un acord privind patrularea graniței, semnalând încetarea conflictului militar.

Disputa din Himalaya a afectat relaţiile bilaterale şi în domenii precum comerţul şi investiţiile.

India şi China au viziuni diferite asupra a ceea ce constituie LAC, o situaţie care a condus la câteva conflicte de mică anvergură şi la un război în 1962. În 1962, chinezii au învins într-un conflict şi au adus sub controlul Beijingului platoul Aksai Chin.

VIDEO NATO se pregătește de cel mai negru scenariu: război cu Rusia, într-o zonă extrem de disputată de Occident și Moscova

Parlamentare2024/ Simion: AUR e scoasă din secţiile de vot pentru diaspora; cerem revenirea asupra deciziei