Regelui Charles al Marii Britanii i se va oferi titlul de ”mare şef” în timpul unei ceremonii de bun venit în Samoa / Se va discuta despre impactul schimbărilor climatice asupra naţiunilor din Pacific

Regelui Charles al Marii Britanii i se va oferi titlul de ”mare şef” în Samoa, în timpul vizitei care va începe miercuri şi i se va arăta impactul creşterii nivelului mării din cauza schimbărilor climatice în naţiunea insulară din Pacific, transmite Reuters.

Lenatai Victor Tamapua, un şef samoan şi membru al Parlamentului, a declarat că intenţionează să ofere titlul de „Tui Taumeasina” monarhului în timpul unei ceremonii tradiţionale de bun venit pentru Charles şi regina Camilla joi.

Ulterior, el îl va conduce pe Charles printr-o pasarelă pe o rezervaţie de mangrove care evidenţiază impactul schimbărilor climatice asupra naţiunilor din Pacific şi a comunităţilor sale.

”Mareea regală de astăzi este de două ori mai mare decât în urmă cu 20, 30 de ani, iar acest lucru afectează terenurile noastre şi distruge unele dintre zonele pe care ne este atât de greu să le controlăm, iar oamenii (trebuie) să se mute acum în interior”, a declarat Tamapua.

Charles a petrecut o viaţă întreagă militând pentru problemele de mediu, iar în 2020 a descris încălzirea globală şi schimbările climatice drept cea mai mare ameninţare cu care s-a confruntat omenirea.

Oferta unui titlu de mare şef pentru Charles vine după ce acesta a fost acuzat de ”genocid” de către un senator australian indigen în Parlament House din Canberra în timpul vizitei de şase zile a monarhului în Australia, care s-a încheiat miercuri. Turneul regal australian a fost vizita inaugurală a lui Charles într-un regat de peste mări în calitate de suveran, prima sa călătorie majoră în străinătate de când a fost diagnosticat cu cancer şi prima vizită a unui monarh britanic în Australia în ultimii 13 ani.

Charles este şef de stat în Australia, Noua Zeelandă şi alte 12 regate ale Commonwealth-ului din afara Regatului Unit, deşi rolul său este în mare parte ceremonial.

El este, de asemenea, şeful simbolic al Commonwealth-ului şi călătoreşte în Samoa, prima sa vizită pe această insulă cu aproximativ 200.000 de locuitori, pentru reuniunea şefilor de guvern din Commonwealth. Se aşteaptă ca acesta să părăsească Samoa sâmbătă dimineaţa.

Mai mult de jumătate dintre membrii Commonwealth-ului sunt state mici, multe dintre acestea fiind naţiuni insulare din Pacific care se confruntă cu ameninţarea creşterii nivelului mărilor cauzată de schimbările climatice. Se aşteaptă ca liderii să facă o declaraţie privind protejarea oceanelor, schimbările climatice fiind un subiect-cheie de discuţie.

Marea Britanie a declarat că nu va aduce în discuţie la CHOGM problema reparaţiilor pentru sclavia transatlantică istorică, cerută de ţările din Caraibe, dar că este deschisă dialogului cu liderii care doresc să o discute.  

 

Nicolae Ciucă, întrebat dacă ar îmbrăca iar haina de general în cazul unei invazii: ‘Doamne ferește, nu îmi doresc acest lucru’

Qatar Airways s-a asociat cu compania Starlink a lui Elon Musk pentru servicii de internet de mare viteză la bordul avioanelor