Rusia ar putea plăti scump prietenia cu Coreea de Nord: scenariul care ar putea deveni curând realitate

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei, Georgiy Zinoviev, Coreea de Sud a cerut retragerea soldaților nord-coreeni, despre care a afirmat că sunt antrenați de Rusia pentru a lupta în Ucraina.

Yoon Suk Yeol, un înalt funcționar de la biroul președintelui Coreei de Sud, a declarat marți că Coreea de Sud se gândește acum să trimită arme pentru a ajuta trupele ucrainene.

În replică, Kremlinul a părut dornic să liniștească Coreea de Sud. Zinoviev a declarat că alianța dintre Rusia și Coreea de Nord este „în cadrul dreptului internațional”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că alianța Coreea de Nord-Rusia „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”. De asemenea, el a respins rapoartele privind desfășurarea trupelor ca fiind „contradictorii”.

Mai devreme în aceeași zi, Coreea de Sud a exercitat presiuni asupra Kremlinului, publicând imagini din satelit care , potrivit acesteia, arătau că 1 500 de militari nord-coreeni au fost trimiși în Rusia.

Analiștii de la Insitute for the Study of War, un think tank american, au declarat că Kremlinul pare îngrijorat de reacția Seulului.

„Dorința aparentă a Kremlinului de a asigura Coreea de Sud că cooperarea sa cu Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare pentru Seul sugerează că Kremlinul rămâne foarte îngrijorat de perspectiva potențialului pivot al Seulului de a furniza Ucrainei sprijinul militar necesar și de implicațiile înrăutățirii relațiilor cu Seulul pentru interesele de securitate ale Rusiei în regiunea Asia-Pacific”, au scris luni analiștii săi.

content-image

De zeci de ani, Coreea de Sud se află într-un impas neliniștitor cu vecinul său izolat și autoritar, Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a amenințat în repetate rânduri Sudul cu perspectiva unui atac, în timp ce Seulul și aliatul său, SUA, au încercat să izoleze Coreea de Nord și să stopeze programul său de arme nucleare.

Dar invazia Rusiei în Ucraina a zdruncinat echilibrul precar al puterii în Asia de Est.

Rusia a format o nouă alianță militară cu Coreea de Nord pentru a asigura muniția extrem de necesară din stocurile nord-coreene pentru campania sa șubredă din Ucraina.

Coreea de Sud este din ce în ce mai preocupată de capacitățile tehnologice și de garanțiile de securitate pe care Coreea de Nord le-a obținut probabil în schimb de la Rusia.

Rusia, care a sprijinit anterior sancțiunile menite să reducă programul nuclear al Coreei de Nord, ajută acum Coreea de Nord să le evite.

Analiștii de la Bloomberg au declarat în iunie că un război în peninsula coreeană ar putea duce la pierderea a milioane de vieți omenești și ar costa economia mondială aproximativ 4 000 de miliarde de dolari.

Coreea de Sud este un centru de producție de semiconductoare și electronice, ceea ce înseamnă că o perturbare a economiei sale ar putea avea efecte globale masive.

„Războiul din Ucraina și răspândirea acestuia în peninsula coreeană afectează grav relația Seul-Moscova”, scria în februarie analistul Ellen Kim de la Centrul pentru studii strategice și internaționale.

Observând că „mai mulți factori ar putea împinge relațiile Coreea de Sud-Rusia în prăpastie”.

Ca răspuns la relația consolidată a Rusiei cu Coreea de Nord, Coreea de Sud amenință să înarmeze Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse.

Noul tratat de apărare încheiat de Rusia cu Coreea de Nord în iunie părea să marcheze un punct de cotitură, Coreea de Sud afirmând că ar putea anula interdicția sa de lungă durată de a trimite asistență militară țărilor aflate în război pentru a ajuta Ucraina.

Este o amenințare pe care Coreea de Sud a reiterat-o marți, când oficiali ai Consiliului Național de Securitate din Coreea de Sud au avertizat că trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia reprezintă o „amenințare gravă la adresa securității”.

Este o perspectivă îngrijorătoare pentru Rusia, Coreea de Sud deținând stocuri mari de arme care ar putea contribui la înclinarea războiului în favoarea Kievului.

Coreea de Sud dispune de un număr mare de proiectile de artilerie de 155 de milimetri, o armă de care Ucraina duce o lipsă disperată și pe care aliații săi occidentali au avut dificultăți în a o produce în cantități suficiente.

New York Times a relatat în 2023 că președintele Joe Biden a făcut presiuni asupra Coreei de Sud pentru a o ajuta să înarmeze Ucraina cu obuze de care Ucraina are nevoie cu disperare, însă Coreea de Sud a ezitat până în acel moment.

Dar, ca răspuns la cea mai recentă escaladare a colaborării Coreei de Nord cu Rusia, Coreea de Sud a dat din nou de înțeles că nimic nu este în afara mesei, în timp ce analizează cum să răspundă.

Prim-vice-ministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong Kyun, a declarat luni, într-o declarație, că țara va răspunde cu „toate mijloacele disponibile, în cooperare cu comunitatea internațională, la orice acte care amenință interesele fundamentale ale Coreei de Sud”.

Amazon stabileşte planuri de preţuri ultra-scăzute pentru noul său magazin online care rivalizează cu Temu

Pericol pe șosele: Doar șapte din zece mașini înmatriculate în România au RCA / Cu câți bani s-au ales victimele