Doliu mondial! Christine Boisson, actrița din ‘Emmanuelle’ care a bucurat adolescența a zeci de milioane de tineri, a murit

A debutat în adolescență într-un film erotic din 1974 și a continuat să joace în zeci de alte filme. Christine Boisson, o actriță franceză care a devenit celebră la 17 ani cu interpretarea sa în filmul erotic „Emmanuelle” și care a jucat în zeci de alte titluri de-a lungul carierei sale de patru decenii, a murit luni la Paris. Ea avea 68 de ani, scrie The News York Times.

Fiica sa, Juliette Kowski, a confirmat decesul, într-un azil de bătrâni, și a declarat că cauza a fost o boală pulmonară.

Filmul de succes al doamnei Boisson, „Emmanuelle”, a fost bazat pe un roman cu același nume despre aventurile amoroase ale unei tinere franțuzoaice în societatea din Bangkok. Dna Boisson a interpretat-o pe Marie-Ange, o fată care o întâlnește pe Emmanuelle, personajul titular, în timp ce se află în Bangkok. Filmul, lansat în 1974, a devenit un blockbuster în Franța, iar de atunci au apărut mai multe remake-uri, cel mai recent în 2024.

Dar doamna Boisson nu a vrut să se asocieze doar cu imaginea unei actrițe erotice, a spus doamna Kowski: „Nu i-a plăcut deloc acest lucru”.

Marea descoperire a doamnei Boisson în cinematografia dramatică a venit cu filmul în limba italiană al lui Michelangelo Antonioni din 1982, „Identificarea unei femei”, în care a jucat rolul unei actrițe. Ulterior, ea a jucat roluri principale în numeroase alte filme internaționale.

În 1984, ea a primit Prix Romy Schneider, un premiu acordat în fiecare an unei tinere actrițe din Franța.

Majoritatea filmelor doamnei Boisson au fost în limba franceză, dar a trecut ocazional și la filme în limba engleză. În 2002, ea a jucat rolul comandantului Dominique în thrillerul lui Jonathan Demme „The Truth About Charlie”, în care au mai jucat Mark Wahlberg, Thandiwe Newton și Tim Robbins.

Într-o recenzie a filmului din The New York Times, Dave Kehr a numit-o pe doamna Boisson „o actriță uimitoare” cu „o senzualitate caldă, cu voce fumurie”. Doamna Boisson a declarat pentru The Times în 2002 că a dorit ca comandantul să fie „misterios”, diferit de modul în care oficialii poliției franceze erau portretizați în alte filme.

„Nu am vrut să fiu deloc clișeizată”, a spus ea.

Christine Boisson s-a născut la 8 aprilie 1956, în Salon de Provence, Franța, dintr-un tată francez și o mamă din Indiile de Vest.

„Perioada în care a crescut în această afacere a fost perioada unei mari misoginii”, a spus dna Kowski despre începutul carierei mamei sale. Dar doamna Boisson „nu a fost o marionetă”, a adăugat ea. „Oamenii nu s-au înțeles întotdeauna cu ea, pentru că era aproape prea puternică”.

Pe lângă cele peste 50 de filme în care a jucat, dna Boisson a jucat și în mai multe producții de teatru, printre care „Pescărușul” de Anton Cehov în 1977 și „Cenușă pentru cenușă” de Harold Pinter în 1998.

VIDEO Atac terorist la sediul companiei aerospațiale a Turciei: explozie urmată de focuri de armă

BEI: Peste 60% dintre companiile europene au investit în atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice şi peste 70% dintre ele în transformarea lor digitală