Rusia ar fi furnizat rebelilor Houthi din Yemen date prin satelit pentru a ataca navele în Marea Roșie (WSJ)

Houthi sunt un grup militant susținut de Iran cu sediul în Yemen. După invazia Gaza de către Israel în 2023, Houthi au început să lanseze atacuri împotriva navelor de transport occidentale în Marea Roșie.

Datele rusești privind țintirea i-au ajutat pe houthi să-și extindă atacurile, au declarat sursele pentru WSJ. Se pare că datele au fost transmise prin Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran.

O astfel de asistență arată cât de mult este dispus președintele rus Vladimir Putin să submineze ordinea economică și politică occidentală, a scris WSJ. Potrivit experților, Rusia încearcă să stimuleze instabilitatea din Orientul Mijlociu până în Asia pentru a crea probleme SUA.

WSJ a raportat la începutul lunii octombrie că infamul traficant de arme rus Viktor Bout, care a fost eliberat într-un schimb de prizonieri între Rusia și SUA în 2022, a fost suspectat că a pregătit un acord de arme de calibru mic cu militanții Houthi.

Iranul, unul dintre aliații cheie ai Rusiei, a intermediat, de asemenea, negocieri secrete între Moscova și Houthis din Yemen pentru a transfera rachete antinavă supersonice Yakhont, a informat Reuters la sfârșitul lunii septembrie, citând șapte surse anonime.

Cătălin Predoiu, discurs tăios la Forumul Salzburg: Ministrul de interne cere intervenția Alianței Globale

Vacanţa copiilor aglomerează din nou staţiunile de pe Valea Prahovei