Peste 250.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Dimitrie. Numele Dumitru, provenit de la Demetra, zeiţa greacă a agriculturii

Aproximativ 259.000 de români îşi serbează ziua onomastică de sărbătorile Sfinţilor Dimitrie.

Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date din cadrul MAI, 227.000 de români poartă numele de Dimitrie.

Cel mai frecvent nume masculin este cel de Dumitru, fiind purtat de peste 210.000 de bărbaţi.

Din cele aproape 32.000 de femei (31.793) care îşi sărbătoresc onomastica, peste 20.500 poartă numele de Dumitra, urmate de cele numite Dumitriţa.

Biserica Ortodoxă îi serbează în datele de 26 şi 27 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, respectiv Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.

Unul a fost proconsul (guvernator) în timpul Împăratului roman Maximian Galeriu, iar celălalt a fost păstor de vite.

Numele de Dumitru provine de la denumirea zeiţei greceşti a agriculturii – Demetra. Din punct de vedere etimologic, numele derivă dintr-o asociere a mai multor termeni care fac referire la „mama-pământ”.

Dacă etimologia numelui este încă subiect de discuţie, cert este că, datorită acestor doi sfinţi, numele a devenit reprezentativ pentru întreaga lume creştină.

Începând cu anul acesta, Biserica Ortodoxă Română are un nou sfânt cu numele de Dumitru în sinaxar. Este vorba de Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, a cărui canonizare a fost aprobată în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din data de 12 iulie, potrivit basilica.ro.

Printre sfinţii care poartă acest nume se numără şi Sfântul Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, pe care Biserica Ortodoxă îl serbează în data de 28 octombrie, şi Sfântul Mucenic Dimitrie din Peloponez.

 

 

Politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii – Țara europeană care ridică vârsta minimă pentru accesul la rețelele de socializare

Israelul a lovit Iranul! Explozii puternice în apropiere de Teheran. Armata israeliană confirmă atacul – UPDATE