Biserica Catolică trebuie să facă o treabă mai bună în ceea ce priveşte despăgubirea victimelor abuzurilor sexuale comise de clerici, a declarat marţi, în primul său raport anual, Comisia Vaticanului pentru protecţia copilului, transmite Reuters.
Timp de decenii, Biserica a fost zguduită de scandaluri în întreaga lume în care au fost implicaţi preoţi pedofili şi de muşamalizarea faptelor lor, ceea ce i-a afectat credibilitatea şi a costat-o sute de milioane de dolari în despăgubiri.
Comisia a afirmat că despăgubirile merg dincolo de bani, incluzând ”un spectru mult mai larg de acţiuni … cum ar fi recunoaşterea greşelilor, scuzele publice şi alte forme de apropiere fraternă reală faţă de victime/supravieţuitori”.
Promiţând să lucreze pentru introducerea unor ”proceduri standardizate şi cunoscute … într-un mod mai cuprinzător”, Comisia a anunţat că va aprofunda problema reparaţiilor în raportul său de anul viitor.
Papa Francisc, care a înfiinţat comisia anti-abuz în 2013, s-a confruntat cu unele dintre cele mai puternice critici privind abuzurile clerului în timpul unei vizite din septembrie în Belgia, unde regele şi prim-ministrul au cerut mai mult ajutor pentru victime.
Luna aceasta, un summit la Vatican al episcopilor din întreaga lume s-a încheiat cu un text final în care se cereau scuze de mai multe ori pentru durerea ”nespusă şi continuă” suferită de catolicii abuzaţi de cler.
Raportul de marţi a făcut apel la o mai mare transparenţă, acordând victimelor mai mult acces la documentele care le privesc, şi a afirmat că investigaţiile şi procesele desfăşurate de biroul doctrinar al Vaticanului (DDF) au fost prea lente şi secrete.
În timpul întâlnirilor cu victimele, ”lipsa de comunicare a fost o plângere permanentă, constantă”, a declarat într-o conferinţă de presă episcopul columbian şi secretarul comisiei, Luis Manuel Ali Herrera.
Juan Carlos Cruz, supravieţuitor chilian al abuzurilor şi membru al comisiei, a declarat că lipsa de informaţii a fost ”o formă de re-traumă pentru mulţi supravieţuitori, care nu au nicio idee unde se află cazul lor de abuz”.
Alte recomandări au inclus crearea unui Ombudsman al Vaticanului pentru victime, asigurarea unei pedepse mai eficiente pentru clericii vinovaţi şi o invitaţie pentru Francisc de a scrie o enciclică – cea mai înaltă formă de învăţătură papală – privind protecţia copiilor.
SCHIMBARE LENTĂ
Anne Barrett Doyle, co-director al grupului de urmărire a abuzurilor Bishop Accountability, a declarat că raportul de marţi se rezumă la vitrine.
”Nu se concentrează pe realităţile centrale şi devastatoare: copiii din Biserica Catolică sunt în continuare agresaţi sexual de clerici şi că legea bisericească universală permite în continuare ca aceşti preoţi să fie reintegraţi dacă sunt îndeplinite anumite condiţii”, a declarat ea pentru Reuters.
Comisia împotriva abuzurilor este prima de acest fel din Biserica Catolică, însă supravieţuitorii abuzurilor au acuzat-o că este neputincioasă, iar mai mulţi dintre foştii săi membri au părăsit-o cu acribie.
Comisia, care include preoţi, călugăriţe, dar şi laici şi necatolici, a fost încorporată în DDF în 2022, într-un efort de a-şi spori influenţa, însă raportul a evidenţiat modul în care aceasta încă se luptă să se facă auzită.
Ca parte a relaţiilor sale cu bisericile naţionale, aceasta a declarat că a trimis o listă de 10 întrebări detaliate privind problemele de protecţie a copilului tuturor episcopilor mexicani, însă doar aproximativ 20% dintre aceştia au răspuns.
Cardinalul american Sean O’Malley, care conduce comisia, dar care urmează să se pensioneze în curând, a recunoscut în trecut ”frustrarea faţă de lentoarea schimbărilor”, dar a afirmat că lucrurile se îmbunătăţesc.