Evenimentul, care va avea loc joi, de la ora 17,00, la Sala Luceafărul, este organizat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Absolventă a IATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti – promoţia 1963, Sanda Ţăranu avea să devină una dintre cele mai cunoscute crainice ale Televiziunii Române din anii ’60 – ’90. Deşi s-a înscris la Politehnică, unde a urmat timp de trei ani cursurile Facultăţii de Chimie Industrială, Sanda Ţăranu a vrut dintotdeauna să devină actriţă.
„Concurenţa era extraordinar de mare, la examen se prezentau foarte mulţi candidaţi, dar pentru mine mirajul scenei este fantastic! De copil mi-am dorit să fiu actriţă. Şi am reuşit, fără relaţii şi fără să mă cunoască cineva”, mărturisea într-un interviu.
A devenit studentă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” – clasa Profesor Alexandru Finţi; în timpul studenţiei a colaborat cu Televiziunea Română la diverse emisiuni. A fost repartizată după absolvire la Teatrul din Craiova, dar a refuzat postul motivând că avea familie – era căsătorită cu reputatul tenor Nicolae Ţăranu, prim solist al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” – şi că locuia în Bucureşti, neputând să facă naveta.
În aceeaşi zi, după-amiază, a fost invitată la Radiodifuziunea Română (Televiziunea şi Radioul funcţionau împreună) unde, după o lungă discuţie cu vicepreşedintele de atunci al instituţiei, i s-a oferit postul de crainică TV. La acel moment erau doar doi prezentatori de ştiri – Cleo Stieber, care a deschis pe 21 august 1955 prima emisiune „experimentală” a TVR, şi Florin Brătescu, primul crainic bărbat al Televiziunii Române, din 1957.
„Nici nu am realizat că eu fusesem, de fapt, la un interviu de angajare, pentru că, la final, am fost întrebată dacă nu vreau să fiu crainică la Televiziune. Am refuzat, pentru că îmi doream să fiu actriţă! Televiziunea nu era pentru mine un miraj. Dar m-am răzgândit!”, a mai spus aceasta.
Până în anul 1998, când s-a retras din faţa camerelor din proprie iniţiativă, continuând colaborarea cu Televiziunea, ca narator la emisiunea „Teleenciclopedia”, ca traducător şi ca realizator al emisiunii „Un zâmbet pentru vârsta a treia”.
Sanda Ţăranu – care a împlinit 85 de ani – locuieşte iarna în Bucureşti, iar vara în casa de la Breaza, unde se ocupă de gospodărie, citeşte şi ascultă muzică.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.