Departamentul american al Agriculturii (USDA) a anunțat că primul porc pozitiv la virusul gripal aviar H5N1 înalt patogen a fost depistat în Oregon. Cazul la doar câteva luni după primele vaci de lapte depistate pozitiv la același virus. Porcul ar fi fost infectat de păsări de curte. Din ce în ce mai multe specii sunt infectate cu virusul, care a reușit să treacă de la păsări la alte specii de animale, crescând semnificativ riscul unei noi pandemii.
Pentru prima dată, un porc a fost testat pozitiv pentru virusul H5N1 al gripei aviare înalt patogene (HPAI) în SUA. Porcul trăia într-o fermă din comitatul Crook (Oregon) în care se aflau mai multe găini infectate. După cum se explică într-un comunicat de presă al Animal and Plant Health Inspection Service din cadrul Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), animalele și păsările infectate „împărțeau adăposturi, echipamente și surse de apă”, situație care în trecut „a permis transmiterea virusului H5N1 între specii”. În acest context, se crede că agentul patogen a fost transmis la porci de către găini.
Prima pozitivare a unui porc în SUA vine la doar câteva luni după cazurile de infecție înregistrate la vacile de lapte, un eveniment care a provocat o adevărată agitație în comunitatea științifică. Până de curând, cercetătorii credeau că bovinele erau protejate de virusul gripei aviare. Evident, nu a fost așa și tot mai multe specii de animale continuă să fie infectate de agentul patogen. În prezent, se crede că acest virus nu este „bun” la infectarea celulelor umane, având în vedere că a fost izolat pentru prima dată în 1996 în China, la om, și de atunci a dat naștere la puțin sub o mie de cazuri documentate.
Focar recent de gripă aviară în România, în ‘satul americanilor’
Recent, România a raportat un focar de H5N1 în rândul păsărilor de curte, a anunţat marţi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), în condiţiile în care Europa se confruntă cu o recrudescenţă sezonieră a bolii mortale cunoscute sub numele de gripă aviară.
Virusul a fost detectat într-o gospodărie cu 47 de păsări de curte din satul Mihail Kogălniceanu, unde au murit patru păsări, a declarat WOAH, organizaţie cu sediul la Paris, citând un raport al autorităţilor române.
România s-a confruntat cu o epidemie de gripă aviară H5N1 în 2005.
Rata mortalității – între 25 și 50 %, monstruos mai mare decât COVID-19
Principala problemă constă în faptul că, din 2021, virusul H5N1 a început să se răspândească înfricoșător în întreaga lume, în special în rândul coloniilor de păsări domestice și sălbatice, ducând la moartea a sute de milioane de păsări (ucise de boală sau suprimate pentru a preveni răspândirea acesteia). De atunci, virusul s-a răspândit la numeroase specii de animale sălbatice – inclusiv la multe mamifere – și a dat naștere la ceea ce virusologii numesc „panzoozia”, o pandemie globală care afectează animalele non-umane. Recent, a fost găsit și primul urs polar mort din cauza gripei aviare. Această circulație masivă a agentului patogen printre alte animale, pe lângă faptul că reprezintă o problemă foarte gravă pentru mediu și pentru însăși supraviețuirea unor specii, poate declanșa mutații care să faciliteze infecția la om, cu riscul unei noi pandemii devastatoare.
Robert Redfield, virusolog și fost director al Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), a declarat că o pandemie de gripă aviară H5N1 la om nu este o chestiune de dacă, ci de când. Aspectul cel mai îngrijorător este că rata mortalității ar putea fi între 25 și 50 %, monstruos mai mare decât COVID-19 declanșată de coronovirusul SARS-CoV-2. Ne-am confrunta cu un adevărat carnagiu. Faptul că tot mai multe animale de fermă continuă să fie testate pozitiv nu este, de asemenea, un semn promițător din cauza apropierii crescute de oameni; există mai mulți fermieri care au fost infectați de vaci de lapte care au fost testate pozitiv, din fericire cu simptome care nu sunt grave. Situația este mult mai gravă în cazul pisicilor, în care rata mortalității se apropie de 70 %.
Cercetători: doar o chestiune de timp până la răspândirea planetară
În ceea ce privește cazul porcilor din Oregon, USDA a declarat că a sacrificat toți cei cinci porci din fermă ca măsură de precauție și pentru investigații suplimentare; unul a fost testat pozitiv, doi negativi, iar rezultatele sunt încă așteptate pentru alți doi. Cu toate acestea, porcul infectat nu a prezentat niciun simptom al bolii. Alte animale din fermă – care nu era destinată comerțului cu carne -, cum ar fi oile și caprele, au fost plasate sub supraveghere strictă pentru a evalua posibila infecție. Unitatea a fost închisă din motive de biosecuritate. „Autoritățile locale de sănătate publică, Autoritatea de Sănătate din Oregon, medicii veterinari din statul Oregon, Departamentul de Agricultură din Oregon, precum și Departamentul de Agricultură al SUA și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA coordonează această anchetă și vor furniza informații suplimentare pe măsură ce acestea devin disponibile”, explică USDA într-o notă.
Secvențierea genomului viral este așteptată pentru a verifica dacă există mutații ale virusului care l-ar putea face mai periculos pentru oameni. Din fericire, cea efectuată de National Veterinary Services Laboratories (NVSL) pe eșantioane pozitive de pui din aceeași fermă este încurajatoare: „Nu a detectat nicio modificare a virusului H5N1 care să sugereze USDA și CDC că acesta este mai transmisibil la om. Prin urmare, riscul pentru populația generală este considerat în prezent ca rămânând scăzut. Dar, după cum s-a indicat, pentru unii virusologi este doar o chestiune de timp până la răspândirea unei tulpini foarte contagioase și la noi, o evoluție probabilă legată de metoda de replicare a virusului și de răspândirea sa planetară“.