Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării urmează să acorde până la 250 de vouchere de inovare, în valoare totală de 8 milioane de lei, a informat, joi, Guvernul.
Executivul a adoptat în şedinţa de joi un memorandum care vizează încadrarea schemei de ajutor de minimis „Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare”, aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022 – 2027, în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului.
Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de 250. Fondurile aferente schemei de ajutor se alocă din bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pe anul în curs, precum şi în estimările pe anii următori.
Guvernul a aprobat acordarea voucherelor, pentru a facilita achiziţionarea de servicii de cercetare, dezvoltare şi innovare (CDI) de la organizaţiile de cercetare de către întreprinderi.
„Schema de ajutor de minimis permite finanţarea proiectelor câştigătoare la competiţiile organizate pentru ‘Vouchere de inovare’, desfăşurate în cadrul Subprogramului 5.7.l. Parteneriate pentru competitivitate din Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027. Ajutorul de minimis se acordă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă (grant) pentru activităţile eligibile cuprinse în Voucherul (cec) de inovare implementat prin contracte de finanţare. Beneficiarii sunt IMM-urile care achiziţionează servicii CDI de la furnizorii de servicii, respectiv organizaţiile de cercetare, conform bugetului solicitat prin propunerea de proiect, care reflectă costurile reale ale furnizorului, necesare pentru implementarea proiectului”, se explică într-un comunicat transmis de Guvern.
Durata schemei de ajutor de minimis este de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului ministrului Cercetării până la data de 31 decembrie 2027. Plăţile se pot efectua până la data de 31 decembrie 2030.
Administratorul schemei de ajutor de minimis – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării – UEFISCDI – va organiza apeluri de proiecte anuale, în perioada 2024 – 2027, pentru selectarea propunerilor în vederea finanţării.
Schema de minimis vizează în principal sprijinirea cercetării şi dezvoltării, precum şi creşterea productivităţii, competitivităţii şi a calităţii produselor obţinute la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii.
Alte obiective sunt: încurajarea IMM-urilor de a investi în activităţi de cercetare-dezvoltare, dezvoltarea de parteneriate între IMM-uri şi organizaţii de cercetare.
În urmă cu o zi, premierul Marcel Ciolacu anunţa că Guvernul urmează să aprobe voucherele pentru inovare, un program-pilot de 8 milioane de lei pe care îl va extinde în viitor.
„Aplicăm în premieră o soluţie modernă în domeniul noilor tehnologii – vouchere pentru inovare, introduse de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Aceste vouchere vor conduce la accelerarea transferului tehnologic între organizaţiile de cercetare şi IMM-uri”, declara Ciolacu. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)