Lovitură dură pentru Ucraina, de la Justiția din România: Nu se poate atinge de proprietățile Rusiei din țara noastră

 

Naftogaz a obținut în decembrie 2023 recunoașterea în Marea Britanie a deciziei arbitrale de la Haga și urmărește proceduri similare în SUA și alte state pentru a executa silit activele statului rus, în contul despăgubirilor de 5 miliarde de dolari stabilite în aprilie 2023.

Recent, un tribunal din Finlanda a aprobat confiscarea unor active rusești evaluate la câteva zeci de milioane de dolari, iar autoritățile finlandeze au confirmat intenția de a aplica hotărârea, stârnind proteste din partea Rusiei. Ambasada rusă din Helsinki a primit o listă de 40 de proprietăți vizate, dintre care jumătate sunt sedii diplomatice, protejate conform Convenției de la Viena.

În România, însă, cererea Ucrainei de executare a fost respinsă, invocându-se Convenția ONU privind imunitatea statelor, ratificată de România în 2006, dar încă neintrată în vigoare la nivel internațional.

Lovitură dură pentru Ucraina, de la Justiția din România

″Chiar dacă această Convenție nu a intrat în vigoare, instanța constată că România a ratificat Convenția, astfel că sunt acceptate prevederile acestei Convenții ca fiind obligatorii în cauză. Totodată, Curtea Internațională de Justiție a recunoscut caracterul cutumiar al imunității de executare care rezultă din imunitățile de jurisdicție ale statelor (…). În România, cutuma internațională este obligatorie și se aplică în dreptul intern în temeiul art. 10 din Constituție care stabilește că România întreține și dezvoltă relații pașnice cu toate statele și, în acest cadru, relații de bună vecinătate, întemeiate pe principiile și pe celelalte norme general admise ale dreptului internațional″, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București, prin care s-a respins  solicitarea de executare silită a proprietăților din România ale Federației Ruse, formulată de Ucraina, citează profit.ro.

″(…) instanța reține că debitorul Federația Rusă se bucură de imunitate de juridicție, care implică și imunitate de executare, conform art. 19 din Convenția Națiunilor Unite cu privire la imunitățile de jurisdicție ale statelor și ale bunurilor acestora (…). Deși dispozițiile art. 19 permit executarea silită a unui stat terț, aceasta se poate realiza doar în anumite condiții, care nu au fost dovedite în cauză, sarcina probei revenind creditorului (Ucrainei – n.r.), conform art. 249 C.proc.civ. Față de aceste considerente, având în vedere că debitorul se bucură de imunitate de executare, instanța va respinge cererea de încuviințare a executării silite ca neîntemeiată″, au conchis judecătorii români. Naftogaz și subsidiarele sale au făcut deja apel, acesta nefiind încă soluționat.

A murit unul dintre cei mai de temut interlopi din Capitală: Era considerat regele neîncoronat al prostituatelor

Turci prinşi când încercau să introducă în România aproape trei mii de articole fără documente / Îmbrăcăminte, încălţăminte şi parfumuri sub branduri celebre, indisponibilizate de către poliţişti