Cristian Pîrvulescu: ‘Mă îndoiesc că Pahonțu va mai rămâne în administrația viitorului președinte’

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind trecerea în rezervă, începând cu data de 2 noiembrie, a generalului cu patru stele Lucian Pahonţu, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază. În vârstă de 60 de ani, Pahonțu conduce SPP din anul 2005.

Chiar dacă a fost trecut în rezervă din calitatea sa de militar, Lucian Pahonțu nu pleacă de la cârma serviciului și va rămâne în continuare la conducerea SPP.

– „Eu nu știu în ce măsură, vorbind despre domnul Parhonțu, era într-adevăr un profesionist sau nu, dar probabil numai faptul că a fost într-adevăr un profesionist ar putea explica de ce a rezistat atât de mult. Că este cel mai rezistent șef de servicii. Dar pe de altă parte vă spuneam că este unul din serviciile cu finanțare mai mică, cu personal mai puțin important, care colaborează cu celelalte. Deci nu e un serviciu de spionaj, este un serviciu de protecție, care asigură teoretic protecția, sigur, și informativă, dar în special fizică a demnitarilor și în particular a președinților”.

– „Nu sunt dintre cei care cred că profesioniștii trebuie schimbați, iar din ce am înțeles el ar fi un profesionist. Acum, problema e că este totuși vorba de un serviciu secret. Și asta e cu totul altea discuție. Dar înseamnă că a trecut de fapt prin doi președinți, Băsescu și Iohannis și că probabil că a fost util. Acum, SPP este un serviciu care se ocupă în special de securitatea demnitarilor. Nu are exact aceleași posibilități pe care le au SRI, SIE, Doi și un Sfert. Dar multă lume a speculat că ar fi fost unul din instrumentele pe care președintele le-ar fi folosit, și mă refer la președintele Iohannis, nu la Băsescu, n-am cunoștință despre așa ceva, pentru a transmite anumite cerințe și informații, mai ales în vremea doamnei Dăncilă. Nu știu. Cert este că trecerea în rezervă era până la urmă previzibilă, nu-i așa că oamenii ies și la pensie”.

– „În afară de informațiile pe care Dragnea le trimitea, și anume a discuțiilor pe care le-ar fi avut cu Paul Stănescu, și a informațiilor, indicațiilor, sfaturilor pe care le transmitea doamnei Dăncilă, eu nu mai am cunoștință de alte lucruri. În orice caz, evident că este surprinzător că cineva a stat atât de mult la șefia unuia dintre servicii. Dar, pe de altă parte, Klaus Iohannis nu a schimbat foarte mulți oameni. Are aceeași persoană pe care a folosit-o și Băsescu la protocol. În general, nu a intervenit foarte mult. În momentul în care probabil a considerat că o persoană este profesionistă, a păstrat-o acolo, iar aceste persoane s-au dovedit, în final, a fi loiale”.

– „Mă îndoiesc că va mai rămâne și în administrația viitorului președinte. Că rămâne, rămâne doar tranzitoriu. Pe de altă parte, așteptăm viitorul președinte care să-și numească șeful la SRI, un șef care să ne protejezeze de fenomenalul spionaj rusesc. Că până acum n-a făcut-o nimeni”.

– „Era normal faptul că rămâne încă la conducerea serviciului până când se va găsi o altă persoană care să-l preia. Iar asta aș spune că ține mai mai degrabă de organizare internă. Părerea mea este că este foarte greu să formez profesioniști în orice domeniu, și mai ales în aceste domenii”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

ALEGERI ÎN SUA. Maya Harris, un strateg discret în umbra surorii sale

S-a depus în Parlament proiectul de lege care-i oferă lui Nicușor Dan puteri cerute la referendumul consultativ