S-a depus în Parlament proiectul de lege care-i oferă lui Nicușor Dan puteri cerute la referendumul consultativ

„Pentru municipiul București, toate lucrările de construcții se autorizează de către primarul general al municipiului București”, prevede proiectul depus la Senat. Propunerea a fost inițiată de un deputat REPER din București, Cătălin Teniță, care afirmă în expunerea de motive că propunerea este inspirată din inițiativa primarul general Nicușor Dan de a organiza un referendum consultativ pe tema centralizării autorizărilor în construcții și a gestionării unitare a bugetului Bucureștiului.

Propunerea mai prevede că legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții va cuprinde și următoarele noutăți:

  • „Personalul autorizat din cadrul primăriilor de sector cu atribuții în domeniul autorizării construcțiilor va fi transferat la Primăria Generală a Municipiului București”.
  • „Arhivele și documentele existente legate de autorizațiile de construire vor fi transferat de la primăriile de sector către Primăria Generală a Municipiului București în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.
  • „Cererile de autorizare aflate în curs de soluționare la primăriile de sector la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi preluate și soluționate de către Primăria Generală a Municipiului București”.

Ce vrea Nicușor Dan

Unul dintre obiectivele referendumului local este să înlăture ilegalităţile din urbanismul Capitalei, a declarat recent primarul general al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan.

„Una (dintre întrebări n.r.) vizează modul în care se construieşte urbanismul oraşului. În momentul de faţă avem documentaţii şi autorizaţii emise de şapte primari, între care primarul municipiului emite pe 7% din suprafaţa oraşului, pe zone istorice şi avem două lucruri care trebuie corectate, gradul uriaş de ilegalitate ce există şi la Primăria Capitalei şi care există la multe din sectoare şi din păcate, nu avem instituţiile statului care să facă ordine aici (…) – propunerea este ca întreaga atribuţie să fie luată de primarul municipiului, pe de altă parte, modul neuniform în care arată oraşul, de la staţii de autobuz, până la coşuri de gunoi şi toate elementele de imagine urbană”, a spus Nicuşor Dan, miercuri, la o dezbatere despre referendum.

În ceea ce priveşte întrebarea despre modul în care se împart banii între Municipalitate şi primăriile de sector, el este de părere că în prezent instituţiei pe care o reprezintă îi revin bani prea puţini în raport cu responsabilităţile sale.

„Această împărţire este definită de două legi, pe de o parte Legea finanţelor publice locale, care este amendată în fiecare an de Legea bugetului naţional şi care, în linii mari, împarte jumătate-jumătate cei 10-12 miliarde din impozitul pe venit al bucureştenilor şi Codul fiscal, care spune că toate taxele şi impozitele locale se duc la sectoare, sume cam de ordinul 2,5-3 miliarde de lei în fiecare an. (…) ca să vă dau exemplul cel mai comic, deşi Primăria Capitalei plăteşte integral subvenţia pe transportul public, în cazul în care amendăm pe cineva fără bilet, amenda se duce la primarul de sector (…) dacă ne raportăm la banii pe 2023, noi am avut 12 miliarde din impozitul pe venit şi trei miliarde din taxe şi impozite locale. Distribuţia a fost şase miliarde la Primăria Capitalei, nouă miliarde la primăriile de sector, dar din cele şase miliarde noi am plătit trei miliarde pe subvenţia la transport şi termie, deci, raportul real a fost trei miliarde la nouă miliarde, în condiţiile în care responsabilităţile noastre sunt mult mai mari”, a afirmat Nicuşor Dan.

Edilul general a mai precizat că au fost „foarte multe” autorizaţii de construire eliberate de primarii de sector pe care el nu le-ar fi dat.

„Instituţiile de control nu funcţionează. Şi suntem în situaţia în care ce se întâmplă la sectoare nu e controlat de nimeni. Indiferent de numele primarului general, e mai simplu să urmăreşti respectarea disciplinei în construcţii şi în autorizare la o primărie decât la şapte primării (…) Sunt inclusiv cele pe care eu le-am contestat, date de primarul Sectorului 2, în baza PUZ Sector 2. E suficient să mergem în Sectorul 4, în zona dinspre Popeşti; să mergem în Sectorul 5, în prelungirea lui Rahova; să mergem în Sectorul 6, în zona dintre Timişoara şi Iuliu Maniu… ca să nu vorbim de Sectorul 3. Sunt foarte multe autorizaţii pe care nu le-aş fi dat”, a arătat Nicuşor Dan.

El a explicat că edilii de sector vor avea în continuare atribuţii în ceea ce priveşte: şcolile, străzile secundare, parcurile, colectarea deşeurilor, curăţenia stradală, anveloparea blocurilor, domeniul social.

Cele 3 întrebări de la referendum

Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi Primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată, printr-un amendament, o a treia întrebare care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

Astfel, cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

  1. „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
  2. „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”
  3. „Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cristian Pîrvulescu: ‘Mă îndoiesc că Pahonțu va mai rămâne în administrația viitorului președinte’

Omenirea a uitat-o: tehnologia miraculoasă care aducea ploaie, vindecare și putere