Premierul – la Salonul Euronaval de la Paris: E important să avem o privire aplicată asupra a ce ne dorim privitor la înzestrarea Armatei

Paris – Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vizitat, luni, cea de-a 29-a ediţie a Salonului Euronaval, organizată de SOGENA (Naval Events Organisation and Management Company), subsidiară a GICAN, însoţit de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi de alţi membri ai Executivului.

În cadrul turului de aproximativ o oră pe care l-a făcut la Salon, şeful Executivului a parcurs standurile expoziţionale ale AIRBUS, Naval Group, Thales şi MBDA, unde a purtat discuţii cu responsabili din cadrul companiilor menţionate.

„Am venit cu domnul ministru pentru că avem mai multe proceduri de competitivitate în desfăşurare, sunt foarte multe companii franceze interesate în acest proces. Totuşi, Franţa este foarte implicată în această criză de securitate şi cu trupe şi cu comandă, ca şi ţară cadru în România, şi este foarte important să avem o privire cât mai aplicată la ceea ce ne dorim pentru înzestrarea Armatei Române”, a declarat Marcel Ciolacu, după vizita la Salonul Euronaval.

Şeful Executivului a punctat că o prioritate, legată de înzestrarea Armatei Române, este dezvoltarea industriei naţionale de apărare.

„Prioritatea – de asta am avut discuţiile şi cu AIRBUS, şi cu toate companiile – este dezvoltarea industriei de apărare din România. La toate contractele care în acest moment sunt în desfăşurare aici este componenta principală”, a mai declarat Ciolacu.

La rândul său, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a detaliat cu privire la politica de înzestrare militară.

„Ca o componentă de întoarcere a unei părţi din valoarea contractelor în industria naţională, aceasta este filozofia noastră. De fapt, caracterizează viziunea multor ţări din UE, inclusiv procedurile de achiziţii în comun, inclusiv modele sau intenţii de a dezvolta industria de apărare în comun. Situaţia de securitate care este în proximitatea României a generat această viziune şi din partea ţărilor europene. Faptul că am venit aici (…) exprimă, dacă vreţi, interesul nostru pentru ceea am discutat cu companiile care sunt prezente în România sau care-şi doresc să fie prezente în România, inclusiv această componentă privind o colaborare cât mai aprofundată”, a subliniat Tîlvăr.

Premierul va avea, ulterior, la Centrul Ortodox de Studii şi Cercetare ‘Dumitru Stăniloae’, o întâlnire cu reprezentaţi ai comunităţii româneşti din Franţa, urmată de declaraţii de presă la sediul Ambasadei României la Paris.

În a doua parte a zilei, Marcel Ciolacu va avea o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Franceze, Michel Barnier, şi va participa la dineul oficial oferit de acesta.

Din delegaţia oficială a premierului, în vizita de lucru pe care acesta o efectuează în Republica Franceză, mai fac parte vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, şi eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului European, în calitate de consilier onorific al prim-ministrului. AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD

ANSVSA: Ordinul care reglementează funcţionarea Gospodăriei Ţărăneşti a fost finalizat şi trimis pentru aprobare