Joe Biden se va adresa joi poporului american pentru a pregăti tranziţia la 20 ianuarie cu cel mai mare duşman politic al său, preşedintele ales Donald Trump, care a învins-o categoric pe Kamala Harris, potrivit AFP.
Într-o configuraţie pe care nu şi-ar fi imaginat-o, preşedintele demisionar, în vârstă de 81 de ani, care i-a cedat în iulie locul vicepreşedintelui său pentru a reprezenta democraţii, urmează să ţină un discurs la ora 11.00 (16.00 GMT) din Grădina Rozelor de la Casa Albă.
Acolo, el va „discuta despre rezultatele alegerilor şi tranziţia” către următoarea administraţie republicană, potrivit Preşedinţiei.
De la victoria sa, Donald Trump, al 45-lea şi în curând al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, a fost felicitat de Joe Biden, care l-a învins în noiembrie 2020, de Barack Obama (2009-2017), căruia i-a succedat, şi de Kamala Harris, care şi-a recunoscut înfrângerea.
Biden l-a invitat pe republican la Casa Albă la o dată nespecificată.
Cei doi bărbaţi au reputaţia de a se urî reciproc şi s-au confruntat la televiziune în 27 iunie în timpul singurei lor dezbateri, una dezastruoasă pentru democrat, care a precipitat retragerea sa din cursa pentru un al doilea mandat.
Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020, „aşteaptă cu nerăbdare această întâlnire şi a apreciat foarte mult apelul”, a transmis echipa sa.
Înfrântă categoric, Kamala Harris s-a angajat să-l „ajute” cu transferul de putere şi le-a cerut susţinătorilor ei în lacrimi din Washington să „accepte rezultatele acestor alegeri istorice”.
Magnatul imobiliar newyorkez, care a fost ţinta a două tentative de asasinat în timpul campaniei şi a fost inculpat şi condamnat atât în cauze penale, cât şi civile, i-a subliniat fostului său rival la telefon necesitatea de a „uni ţara”, care a fost împărţită în două tabere aparent ireconciliabile.
Vicepreşedinta „a fost un partener incredibil”, a spus şi preşedintele Biden, lăudând într-un comunicat „integritatea, curajul şi temperamentul” acestei foste procuroare şi senatoare de California, născută în urmă cu 60 de ani dintr-o mamă indiană şi un tată jamaican emigraţi în Statele Unite.
Undă de şoc
Victoria categorică a lui Donald Trump a avut efectul unei unde de şoc în SUA şi în întreaga lume.
Milioane de americani şi-au exprimat bucuria. Dar alte milioane sunt alarmate de turnura pe care ar lua-o o nouă preşedinţie Trump.
Deşi a plecat în haos în ianuarie 2021, tribunul populist în vârstă de 78 de ani a reuşit o revenire incredibilă, convingând o majoritate că înţelege preocupările socio-economice şi de securitate de zi cu zi.
Preşedintele ales a fost felicitat de o serie de demnitari străini, dintre care unii nici măcar nu au aşteptat oficializarea victoriei sale.
El a purtat discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Foarte critic la adresa armelor în valoare de zeci de miliarde de dolari pe care SUA le-au deblocat pentru Kiev, Donald Trump s-a angajat să rezolve acest conflict „în 24 de ore” cu Rusia, dar fără să spună cum.
Războiul din Orientul Mijlociu va fi, de asemenea, rezolvat rapid, a dat asigurări omul de afaceri, care este foarte apropiat de Israel.
În ceea ce priveşte economia, Donald Trump a promis să „fure locuri de muncă din alte ţări” prin reduceri de impozite şi taxe vamale.
Un sceptic notoriu al schimbărilor climatice, el a promis să părăsească din nou Acordul de la Paris.
Şi a promis „cea mai mare operaţiune din toate timpurile” pentru a deporta milioane de imigranţi ilegali de la frontiera cu Mexicul.
Donald Trump, despre care democraţii şi criticii se tem că va guverna ca un „tiran”, rămâne vag în ceea ce priveşte dreptul la avort, pe care Curtea Supremă l-a anulat în 2022.
El se va putea baza pe Senat, pe care republicanii l-au luat înapoi de la democraţi. De asemenea, partidul său este pe cale să păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Acest lucru i-ar oferi practic putere deplină.