BREAKING Guvernul confirmă prezența fermelor de boți: ‘Au fost găsite sute de conturi!’

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Au fost găsite sute de conturi false pentru promovare”, a spus oficialul, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat de jurnaliști cine sunt acei politicieni care se foloseau de troli, Ivan a punctat: „Au fost mai mulți candidați. Însă nu toți candidații au folosit fermele de troli. De Marcel Ciolacu post să vă spun sigur că nu a folosit”.

El a precizat că instituțiile statului vor stabili în urma unei anchete care sunt candidații sau partidele politice care au angajat companii care să ofere astfel de servicii, însă a garantat că premierul Marcel Ciolacu nu a fost implicat în atac. „Am discutat cu echipa de campanie, fiind și membru al Partidului Social-Democrat. I-am întrebat pe colegii mei, mi-au garantat că nu se folosește așa ceva în campania premierului Marcel Ciolacu. Și cred pe cuvânt”, a spus Ivan.

Au fost descoperite zeci de conturi ale unor ”reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat”, a spus Ivan. Ministrul precizează că toate aceste conturi au fost blocate.

”Astăzi în România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aleste alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Toate aceste conturi au fost blocate, au fost identificate aceste reţele care în integralitatea lor au fost blocate”, a declarat Ivan.

Ce urmează?

Solicitarea autorităţilor române către marile companii Meta şi TikTok a venit după ce au existat discuţii în spaţiul public cu privire la ferme de boţi care ar încerca să influenţeze alegerile din România.

„Eram dator cu un răspuns în urma discuțiilor din spațiul public referitoare la subiectul adus în discuție pe tema posibilelor tehnologii care să influențeze, într-un mod ilegitim, campania electorală. În momentul de față, după discuții foarte aplicate cu celelalte autorități din România care au atribuții directe în implementarea acestor drepturi și obligații ale rețelelor de socializare, în sperță ANCOM și AEP, în urma sesizărilor pe care le-am transmis mai departe către platformele Meta și TikTok, am primit un raport în care este evidențat faptul că astăzi în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe rețele organizate care încearcă să obțină conținut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidențiale și parlamentare”, afirmă ministrul.

Aceste conturi au fost blocate: „Vorbim în cazul fiecărui avatar de alte zeci sau sute de conturi aflate în spatele acelui cont”.

Ministrul afirmă că investigația continuă, deoarece au fost făcute zeci de reclamații.

De asemenea, ministrul face un apel către cetățeni să raporteze imediat conturile suspecte.

Bogdan Ivan: Detaliile despre fermele de trolli vor fi stabilite în cadrul unei anchete

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat joi că fermele de trolli ar putea fi gestionate și din afara României, însă în clipa în care operează pe teritoriul României și promovează un anumit conținut, au obligația de a avea o prezență fizică în interiorul țării.

„Atunci când vorbim despre internet și tehnologia informațiilor și comunicățiilor, nu mai există granițele fizice pe care le avem astăzi între state. Este evident că există mai multe variante. Pot să fie și fizic în România, pot să fie operate și în altă parte. Ceea ce pot să vă spun cu siguranță e că în clipa în care operează pe teritoriul României, în clipa în care ele promovează un anumit conținut, nu pot să faci sponsorizare decât dacă ele sunt fizic pe teritoriul României. (…) Dar în urma anchetei care va intra astăzi în sfera instituțiilor de forță din România, se vor stabili toate aceste detalii”, a transmis Ivan.

Întrebat care era conținutul ilegitim publicat de trolli, ministrul a răspuns: „Foloseau nume fictive care de fapt nu există, promovau anumiți candidați, promovau hate speech împotriva altor candidați și promovau un conținut inautentic care era creat inclusiv cu instrumente de inteligență artificială”.

”În momentul de faţă investigaţia continuă la nivelul Meta, urmând ca astăzi să transmit mai departe către instituţiile abilitate, solicitarea ca ele să intervină să solicite IP-uri şi să identifice şi din punct de vedere fizic care sunt administratorii acelor reţele şi automat să le destructureze şi din punct de vedere logistic la nivelul ţării noastre. Ce vreau să fie foarte clar, că aceste lucruri există ceea ce a făcut premierul Marcel Cioroacu şi anume să aducă în discuţie în spaţiul public această problemă e un semnal foarte puternic care s-a confirmat şi care la rândul său a dus la destructurarea mai multor astfel de reţele care nu respectă legislaţia în vigoare şi standardele aplicate tuturor platformelor de socializare”, a transmis Bogdan Ivan

El a adăugat că unele acţiuni descoperite sunt de competenţa Parchetului.

”Cu siguranţă că o parte din ceea ce au reuşit să identifice cei de la Meta sunt inclusiv de competenţa Parchetului. Urmează să se stabilească la nivelul fiecarei instituţii care sunt paşii pentru a ajunge acolo. (…) Noi am identificat din punct de vedere tehnic, cei la Meta au identificat faptul că există astfel de reţele, prima dată le-am blocat şi vreau să fie foarte clar, orice încercare de a crea noi reţele va fi blocată în termen de ore, maxim câteva zile, iar mai departe pe canalul special creat pentru law-enforcement-ul din România în raport cu marele platforme pentru că e un canal separat la care nu am acces eu ca şi instituţie civilă, ei vor putea să ceară acele date foarte sensibile, IP-urile, localizarea acelor servere pe care s-au rulat respectivele programe”, a mai afirmat Bogdan Ivan.

El a precizat că toate dispozitivele pe care s-au rulat respectivele programe sunt blocate, adică nu mai pot fi folosite acele telefoane sau servere, iar instituţiile statului urmează să încadreze fiecare faptă în funcţie de gravitatea situaţiei.

Bogdan Ivan a vorbit și despre recentul atac al hackerilor asupra site-ului partidului AUR.

„Ieri dimineața a fost acel atac asupra site-ului acelui partid. În secunda doi, cei de la DNSC au luat legătura cu administratorii site-ului și cu cei care hostau site-ul, au intervenit. Administratorii site-ului au spus că pot să gestioneze ei situația, au gestionat-o și mai puțin de două ore a fost restabilit acel site”, a spus ministrul, fără să specifice cine ar sta în spatele acestui atac.

Claudiu Daniel Catana, candidat la Senat din partea PSD Teleorman: Viitor bun copiilor noștri, acasă-n România!

Social-democratul Mihai Tudose anunță cine va fi noul președinte al PNL, după alegeri: ‘El va fi noua stea a liberalilor’ – Atacuri în rafală la Nicolae Ciucă