Sesiune plenară a ministerialei SEDM la Tirana – Angel Tîlvăr: Acţiunile agresive ale Rusiei în regiunea Mării Negre ne obligă să avem o perspectivă comună / Nevoia de coordonare între aliaţi nu a fost niciodată mai urgentă

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a reprezentat România, ţară ce deţine Preşedinţia iniţiativei SEDM pentru perioada 2023-2025, în cadrul sesiunii plenare a Reuniunii Ministeriale a Procesului miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est. Ministrul român a apreciat nevoia de coordonare a alianţilor, în contextul acţiunilor Rutiei în regiunea Mării Negre.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Apărării, reuniunea a constituit un prilej pentru dezbaterea impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile asupra securităţii regionale

”Acţiunile agresive ale Rusiei în regiunea Mării Negre ne obligă să avem o perspectivă comună, care să genereze  un răspuns ferm la ameninţările emergente de la frontierele noastre”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Acesta a evidenţiat rolul României ca pilon de stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, zonă devenită punct vital pentru securitatea euroatlantică.

”Nevoia de coordonare între aliaţi nu a fost niciodată mai urgentă. România va continua să sprijine Ucraina, oferind ajutor pe multiple paliere. Donarea unui sistem de apărare Patriot este o măsură concretă a acestui angajament”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Ministrul român al Apărării a prezentat, de asemenea, rezultatele foarte bune ale cooperării dintre cei trei aliaţi la Marea Neagră – România, Bulgaria şi Republica Turcia – în cadrul grupului de combatere a minelor marine – MCM Black Sea, iniţiativă care contribuie semnificativ la asigurarea libertăţii de navigaţie.

”În ceea ce priveşte regiunea Balcanilor de Vest, oficialul român a arătat că ţara noastră contribuie semnificativ la operaţiunile UE şi NATO în Bosnia şi Herţegovina şi acordă sprijin în menţinerea unui climat sigur în cadrul misiunii KFOR, din Kosovo. România va prelua Comanda EUFOR Althea din anul 2025, ceea ce reprezintă «o premieră ce întăreşte angajamentele asumate faţă de securitatea regională»”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.

”Eforturile noastre sunt încă la început, iar obiectivul este de a spori eficienţa şi relevanţa proiectelor comune. Numai printr-o abordare unitară putem asigura securitatea regiunii noastre şi stabilitatea la frontierele Uniunii Europene şi NATO”, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.

Creat iniţial ca o platformă de cooperare a ţărilor sud-est europene aspirante la integrarea euro-atlantică, Procesul reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud Est (SEDM) a evoluat într-o iniţiativă regional importantă, care abordează provocările reale de securitate, promovând în acelaşi timp încrederea şi cooperarea în regiune.

”Ca pilon operaţional al SEDM, SEEBRIG exemplifică acest angajament prin participarea la operaţiuni de sprijin pentru pace, asistenţă umanitară şi ajutor în caz de dezastre, precum şi, cel mai notabil, prin desfăşurarea sa în Afganistan, alături de Brigada Multinaţională de la Kabul. Astăzi, toate cele şase naţiuni contributoare cu forţe la SEEBRIG sunt state membre NATO. Sub preşedinţia deţinută de România (2023-2025), SEDM se concentrează pe rezilienţă, angajament şi stabilitate. În ultimul an, au fost realizate progrese semnificative, precum includerea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al SEDM şi organizarea unor întâlniri de nivel înalt destinate consolidării SEEBRIG şi cooperării regionale, respectiv a rezilienţei”, a mai transmis MInisterul Apărării. 

 

 

Mihai Constantin: Printr-o Ordonanţă de urgenţă, se introduc noi prevederi în ceea ce priveşte reglementarea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport

UPDATE – Constantin: Guvernul reglementează formularul inteligent EDU – declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice / Grup de lucru la Ministerul Finanţelor