Germania este capabilă în continuare să funcţioneze, a declarat joi vicecancelarul Robert Habeck, după ce cancelarul Olaf Scholz şi-a demis ministrul de finanţe, marcând sfârşitul coaliţiei sale fracturate şi deschizând calea pentru alegeri anticipate, relatează Reuters.
Întrebat dacă Germania este încă capabilă să funcţioneze, vicecancelarul Habeck, membru al Verzilor, a declarat pentru postul de radio Deutschlandfunk: „Da, bineînţeles că da”, adăugând totuşi că guvernul nu mai are o majoritate în parlament.
Cancelarul Scholz, din partea social-democraţilor de centru-stânga (SPD), a declarat că el şi partidul Verzilor doresc să suspende plafonul de îndatorare pentru a creşte sprijinul pentru Ucraina şi pentru o economie în declin, ceea ce ministrul său de finanţe, un conservator fiscal, din partidul Democraţii Liberi (FDP), s-a opus.
Cancelarul a declarat că încă îşi propune să adopte aceste măsuri înainte de a cere un vot de încredere în ianuarie, pe care probabil că îl va pierde, declanşând noi alegeri până la sfârşitul lunii martie.
Pentru aceasta, el va trebui să se bazeze pe majorităţi parlamentare reconstituite, în special cu sprijinul conservatorilor din opoziţie, al căror lider, Friedrich Merz, urma să susţină joi o conferinţă de presă.
Coaliţia a cedat la o zi după alegerea republicanului Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, iar Europa se străduieşte acum să dea un răspuns unitar cu privire la chestiuni precum posibile noi tarife vamale americane, războiul Rusiei în Ucraina şi viitorul alianţei NATO.
Criza guvernamentală de la Berlin survine într-un moment critic pentru Germania, care se confruntă cu o economie stagnantă, o infrastructură îmbătrânită şi o armată nepregătită.
Prăbuşirea guvernului ar putea fi, totodată, o „binecuvântare”, având în vedere tensiunile din interiorul acestuia, a declarat economistul ING Carsten Brzeski. „Alegerile şi un nou guvern ar putea şi ar trebui să pună capăt paraliziei actuale a unei întregi ţări şi să ofere o orientare politică nouă şi clară şi certitudine”, a spus el.
Unii conservatori şi membri ai FDP au cerut alegeri anticipate cât mai devreme. „Acum avem nevoie rapid de claritate”, a declarat şeful grupului FDP din Bundestag, Christian Duerr, pentru ARD. „Cred că ar trebui să convoace un vot de încredere foarte rapid”, a punctat politicianul. El a criticat faptul că partenerii de coaliţie anteriori, SPD şi Verzii, au oferit doar crearea de noi datorii şi nu reforme reale. „Aceasta nu poate fi o opţiune”, a spus Duerr.