Opt plaje, inclusiv Bondi, au fost închise timp de câteva zile, iar o acțiune masivă de curățare a fost ordonată după ce mii de astfel de depozite negre au început să apară de la 16 octombrie, arată BBC.
Testele efectuate de chimiști au determinat că bilele proveneau cel mai probabil dintr-o deversare de ape uzate, deși originea exactă rămâne necunoscută.
Luna trecută, autoritățile din New South Wales (NSW) au spus că suspectau că obiectele erau un amestec de acizi grași, ulei de combustibil și substanțe chimice întâlnite în produsele de curățare și cosmetice. Însă teste suplimentare au arătat că materialul este puțin probabil să fi provenit exclusiv dintr-o deversare de ulei sau din deșeuri de la o navă, așa cum credeau unii.
Fiecare bilă era ușor diferită, dar avea o suprafață fermă – întărită parțial prin acumularea de nisip și minerale precum calciul – și un miez moale. În interior s-au găsit de toate, de la ulei de gătit și molecule de spumă de săpun, până la medicamente pentru tensiunea arterială, pesticide, păr, metamfetamină și medicamente veterinare.
„Mirosul lor este absolut dezgustător, miros mai rău decât orice altceva ce ai putea mirosi,” a declarat Jon Beves, cercetător principal de la Universitatea din New South Wales, pentru 9News.
Profesorul William Alexander Donald a spus că acestea seamănă cu bile de grăsime, ulei și reziduuri – adesea numite „berguri de grăsime” – care se formează în mod obișnuit în sistemele de canalizare.
Detectarea acestora, împreună cu drogurile recreative și substanțele chimice industriale, „ne-a condus către deversări de ape uzate și alte surse de efluenți urbani,” a explicat el.
Cercetătorii au declarat că au primit rapoarte neconfirmate despre bile mai mici, dar similare, care s-au depus pe plaje în ultimii doi ani. Sydney Water a raportat că nu există probleme cunoscute legate de sistemele de deșeuri din oraș.