Angajaţii Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale au intrat luni în grevă generală, solicitând salarii egale cu colegii lor din aparatul central şi condiţii decente de muncă.
La o săptămână după ce au recurs la greva de avertisment, cei 9 funcţionari publici din cadrul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale au intrat luni în grevă generală.
„Nu dorim sporuri sau creşteri salariale, ci egalizarea cu salariaţii Aparatului Central al Arhivelor Naţionale, care prestează aceleaşi activităţi. La muncă egală merităm salarii egale. Şi mai solicităm condiţii decente de muncă, pentru protejarea documentelor de o inestimabilă valoare pe care le păstrăm”, au transmis greviştii.
Aceştia îşi desfăşoară activitatea într-un sediu cu încăperi cu pereţii scorojiţi şi plini de igrasie, o clădire dată în folosinţă în 1982 care nu a mai beneficiat de renovări, cu excepţia montării de geamuri noi, de la inaugurarea sa în urmă cu peste patru decenii.
Este prima grevă generală din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naţionale ale României.
„Ajunşi la capătul răbdării din cauza indolenţei factorilor decizionali, angajaţii serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale recurg la această ultimă formă radicală de protest. (…). Anul trecut, domnul ministru Cătălin Predoiu, de ziua Arhivelor Naţionale, îşi exprima aprecierile faţă de profesioniştii care lucrează aici, printr-un mesaj publicat pe site-ul MAI. Anul acesta, însă, a dovedit că nu este interesat de soarta angajaţilor din structurile judeţene ale Arhivelor Naţionale, ţinând cont că acceptă condiţiile de muncă şi discriminarea salarială existente între Aparatul Central şi teritoriu, discriminare pe care nu a eliminat-o, în ciuda eforturilor angajaţilor din teritoriu”, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Potrivit acestuia, nerezolvarea inechităţilor salariale va avea „efecte grave” asupra societăţii civile, prin întârzierea soluţionării numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetăţeniei române şi blocarea accesului cercetătorilor la sălile de studiu. AGERPRES/ (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)