Compania mixtă de proiect pentru realizarea Coridorului Verde se va lansa în următoarele 30 de zile

Compania mixtă de proiect pentru realizarea Coridorului Verde se va lansa în următoarele 30 de zile, investiţia urmând să conecteze energetic Marea Caspică cu Uniunea Europeană, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat într-un comunicat al instituţiei.

Burduja a reprezentat România la cea de-a 9-a Reuniune Ministerială a Coridorului Verde, investiţia de miliarde susţinută de Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei.

„Cele 4 ţări îşi propun să transforme regiunea într-un pol de stabilitate şi securitate energetică. Coridorul Verde va permite integrarea unui volum substanţial de energie curată prin intermediul unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care traversează Marea Neagră, conectând Ungaria, România, Georgia şi Azerbaidjan”, se precizează în comunicat.

În urmă cu două luni, la Bucureşti, CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji şi MVM Electrical Works au semnat actele de constituire a companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company (GECO), cu sediul în România. Compania va realiza propriu-zis cablul submarin de curent continuu de înaltă tensiune.

Proiectul are un rol esenţial în consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale, creşterea conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea rutelor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de energie regenerabilă şi creşterea ponderii acesteia în mixul energetic naţional, precum şi reducerea preţurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici şi pentru companiile româneşti, susţine sursa citată.

„Nu există tranziţie energetică fără infrastructură de transport a energiei. Resimţim o profundă lipsă a interconectării, piaţa europeană a energiei fiind decuplată. De aceea plătim preţuri mult mai mari în Estul Europei comparativ cu Vestul Europei. Pentru România, Coridorul Verde şi Interconectorul în Curent Continuu Est-Vest sunt proiecte vitale. Fără aceste interconexiuni, nu vom putea evacua energia adiţională de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi nici de la centralele eoliene din Marea Neagră, în orizontul de timp 2031-2032. Mai mult, o interconexiune în curent continuu (HVDC) va fi o pârghie în plus la îndemâna Dispecerului Energetic Naţional (DEN) pentru echilibrarea sistemului. Stabilirea sediului companiei de proiect pentru Coridorul Verde la Bucureşti a fost o mare victorie diplomatică în ultimele luni. Miliarde de euro vor trece prin economia românească, iar investiţia va însemna locuri de muncă, dezvoltare şi facturi mai mici pentru români. Este esenţial să dezvoltăm rapid noi rute de transport şi aprovizionare cu energie, nu doar pentru a întări securitatea energetică, ci şi pentru a creşte competitivitatea pieţei prin preţuri mai mici la energie electrică”, a subliniat ministrul de resort.

Reuniunea s-a desfăşurat în cadrul celei de-a 29-a Conferinţe anuale a ONU privind schimbările climatice (COP29), care are loc în perioada 11-22 noiembrie, şi este găzduită pentru prima dată de Azerbaidjan.

Principala aşteptare de la COP29 este de a conveni asupra unui nou obiectiv cantitativ colectiv echitabil şi ambiţios privind finanţarea climatică.

Preşedinţia COP29 a lansat 14 iniţiative care fac legătura între combaterea schimbărilor climatice şi obiectivele de dezvoltare durabilă, inclusiv coridoare de energie verde, stocarea de energie, hidrogen curat, reducerea metanului în deşeurile organice, tehnologii digitale verzi şi altele, precizează Ministerul Energiei. AGERPRES/(AS – editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Parlamentare2024/ Listele Alianţei România Socialistă, deschise la Senat şi Camera Deputaţilor de doi pensionari

Michael Wolff, autorul celebrului volum „Fire and Fury”, despre al doilea mandat al lui Trump: „Nu va asculta de nimeni”