Parlamentare2024/ 58 de candidaţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale – în competiţia pentru Camera Deputaţilor; 18 au la activ mandate de parlamentar

Un număr de 58 de candidaţi din partea a 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor, 18 dintre aceştia având la activ de la unu până la şapte mandate de deputat.

Din partea Asociaţiei Macedonenilor din România candidează Ionel Stancu, care a fost deputat în două legislaturi 2012 – 2016 şi 2020 – 2024. Tot din partea acestei organizaţii candidează, pe poziţia a doua pe listă, Cristina Codreanu, de profesie economist.

Din partea Uniunii Elene din România a intrat în competiţie Dragoş-Gabriel Zisopol, care a fost deputat în cinci legislaturi, începând din 2004. El este preşedinte şi membru fondator al Uniunii, având profesia de inginer.

Uniunea Democrată Turcă din România îl are drept candidat pe Iusein Ibram, de asemenea, având la activ cinci mandate de deputat, fiind de profesie jurist.

Din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România vor participa la alegerile parlamentare cinci candidaţi. Pe prima poziţie este Varol Amet, jurist şi deputat în două legislaturi – 2012 – 2016 şi 2020 – 2024, urmat de Metin Omer, cercetător ştiinţific, Ela Ziadin – jurist, Ozgun Arslan – manager, Adel Velula – profesor.

Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. o are drept candidată pe Ioana Grosaru, profesor, preşedintă a acestei asociaţii.

Din partea Uniunii Croaţilor din România candidează Giureci-Slobodan Ghera, deputat cu trei mandate, începând din 2012, de profesie economist.

Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România are doi candidaţi la alegerile parlamentare. Pe prima poziţie pe listă se află Adrian-Miroslav Merka, deputat în patru legislaturi: 2004 – 2008, 2008 – 2012, 2012 – 2016 şi 2020 – 2024. El este şi preşedintele Uniunii. Pe a doua poziţie se află Ioana-Cristina Jucan – profesor.

Din partea Forumului Democrat al Germanilor din România candidează Ovidiu Ganţ, care are cinci mandate de deputat, începând din 2004, urmat de Thomas Şindilariu – istoric, subsecretar de stat, Bettina Andrea Rost – agent de turism şi Christine Klemens Manta – profesor pensionar.

Uniunea Polonezilor din România participă în alegeri cu Ghervazen Longher, deputat în cinci legislaturi, în perioadele 2000 – 2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012, 2012 – 2016 şi 2020 – 2024, Victoria Longher – economist, Iosef Irişec – electromecanic, pensionar şi Ana Zielonka – specialist în protocol şi ceremonial.

Din partea Uniunii Armenilor din România candidează Varujan Pambuccian – deputat cu şapte mandate, începând din 1996, de profesie matematician. Pe poziţiile următoare pe listă se află: Sirun Terzian – consilier juridic, Bogdan Căuş Nicolaides Narine – economist, Petru Papazian – inginer electronist.

Asociaţia ”Liga Albanezilor din România” participă în alegerile parlamentare cu Bogdan Alin Stoica, teolog şi deputat, care candidează pentru al treilea mandat.

Din partea Uniunii Ucrainenilor din România sunt şase candidaţi. Pe prima poziţie pe listă se află Miroslav Nicolae Petreţchi, cu două mandate de deputat la activ şi preşedinte al Uniunii. El este urmat pe listă de Irina-Liuba Horvat – cercetător ştiinţific, Ilie Sauciuc – cadru didactic, Maria Condrei-Szabo – inspector şcolar, Vasile Pasenciuc – profesor pensionar, Lucica Gherman – bibliotecar, membră a Consiliului Uniunii Ucrainenilor din România.

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România participă la alegerile pentru Camera Deputaţilor cu trei candidaţi. Pe prima poziţie se află Silviu Feodor, deputat în legislatura 2020 – 2024 şi preşedinte al asociaţiei. De asemenea, mai candidează Nicolae Artion – inginer şi Florentina Svetlana Crăciun – operator chimie organică.

Din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România candidează Iulius Marian Firczak, deputat în ultimele două legislaturi, de profesie fizician. De asemenea, pe lista Uniunii se mai află Francisc-Oscar Gal – secretar de stat, de profesie inginer, Mariana-Svetlana Mureşan – jurist, Carmen-Svetlana Bojcsuk – violonist, Gabriela-Cristina Bodnariuc – învăţătoare, Maria Bocicor – administrator.

Uniunea Bulgară din Banat – România participă în alegeri cu Gheorghe Nacov, deputat în 2020 – 2024, jurist, urmat de Petru Topciov – profesor, Adrian-Sorin Cosilcov – economist, Ana-Carolina Ivanciov – profesor, Daniel-Marius Piţ – inginer, Petronela Sehabi – jurnalist.

Din partea Uniunii Sârbilor din România a intrat în cursa electorală Ognean Crîstici, deputat în ultima legislatură, de profesie inginer. Este preşedinte al Uniunii.

De asemenea, din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România candidează Silviu Vexler, deputat cu două mandate, din 2016, jurnalist. El este şi preşedinte al Federaţiei.

Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” participă la alegerile pentru Camera Deputaţilor cu şase candidaţi. Pe prima poziţie se află Nicolae Păun, care a fost deputat în patru legislaturi din 2000 până în 2016, licenţiat în studii politice. El este şi preşedinte al asociaţiei.

Şi-au mai înscris candidatura: Iulian-Costel Paraschiv – preşedintele al Agenţiei Naţionale pentru Romi, analist politic, Bogdan-Florin Paraschiv – subsecretar de stat, de profesie jurist, Viorica Gotu – psiholog, Ionuţ-Constantin Păun – licenţiat în drept, specialist în relaţii publice, Daniel Vasile, avocat, care a mai fost deputat în perioada 2016 – 2020.

Din partea Forumului Cehilor din România candidează Ştefan Bouda – preşedintele Forumului. El este urmat pe listă de Ştefan Moţec – avocat şi Astrid-Marichen Pervulescu – economist. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Brigadă de arbitri din Italia la meciul cu Cipru, ultimul al naţionalei României din Liga Naţiunilor

Tenis: Emma Răducanu şi Katie Boulter au calificat Marea Britanie în sferturile Billie Jean King Cup