Clopotele bisericilor din judeţul Alba au fost trase miercuri de câte 106 ori, în semn de omagiu la 106 ani de când, în 20 noiembrie 1918, Consiliul Naţional Român Central a anunţat convocarea la Alba Iulia a Marii Adunări Naţionale în care s-a decis Unirea cu România.
Din 2018, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba, în 20 noiembrie în fiecare an are loc evenimentul omagial „Patria recunoscătoare – Clopotele Întregirii – în memoria Făuritorilor Marii Uniri”, în semn de respect faţă de reprezentanţii cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericeşti, gărzilor naţionale, presei şi românilor de rând convocaţi la Adunarea din 1 Decembrie 1918.
Tot miercuri, la Sala Unirii din Alba Iulia şi în toate cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ s-au desfăşurat ceremonii de omagiere a celor care au participat, din comunele şi oraşele respective, la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918.
Un alt moment simbolic, devenit deja tradiţie, a avut loc miercuri la Alba Iulia, prin arborarea unui mash de 15X5 metri, care are în componenţă şi steagul tricolor, pe turnul clopotniţă al Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, de către şase salvamontişti. Pe lângă tricolor, mashul cuprinde logoul „Cealaltă Capitală”, imaginea stilizată a cetăţii Vauban şi inscripţiile „Alba Iulia – Bine aţi venit în cea mai mare cetate din România” şi „1 Decembrie. Bine aţi venit în capitala de suflet a românilor”.
La Alba Iulia au loc până în 1 Decembrie mai multe acţiuni dedicate Zilei Naţionale a României.
De altfel, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Alba Iulia duminică, 1 Decembrie, când au loc şi alegerile parlamentare, cu aceleaşi manifestări ca şi în anii precedenţi, cu excepţia mesei populare, potrivit programului dat luni publicităţii de către administraţia locală. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dãdârlat)