Fotbal: FIFA a alocat peste 350 de milioane de dolari cluburilor formatoare în ultimii doi ani

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a alocat de la înfiinţarea Camerei sale de compensare (Clearing House), în urmă cu doi ani, peste 350 de milioane de dolari pentru mai mult de 5.000 de cluburi formatoare din întreaga lume şi a distribuit 156,6 milioane de dolari drept compensaţii pentru formare, potrivit primului raport privind activitatea acesteia, dat publicităţii miercuri, informează EFE.

FIFA se aşteaptă ca aceste cifre să crească în următorii ani, deoarece multe dintre transferurile din ultimele 24 de luni au încă plăţi restante care vor continua să genereze compensaţii de formare. La această sumă se vor adăuga compensaţiile care se vor plăti pentru transferurile finalizate în anii următori.

Datele publicate indică faptul că doar în 2024 valoarea totală a compensaţiilor de formare distribuite de FIFA este de peste trei ori mai mare decât suma distribuită în orice an anterior lansării acestui sistem, confirmând impactul său pozitiv.

În opinia directorului Diviziei de Servicii Juridice şi Conformitate a FIFA, Emilio Garcia Silvero, Camera de compensare, o entitate financiară independentă, cu sediul la Paris şi supravegheată de autoritatea franceză de control bancar, „îşi îndeplineşte obiectivele principale”.

„Pe de o parte, asigură compensarea financiară a cluburilor care contribuie la formarea şi dezvoltarea jucătorilor în primii ani de carieră şi, pe de altă parte, ajută la creşterea considerabilă a transparenţei şi integrităţii financiare a sistemului de transferuri”, a declarat Garcia Silvero, menţinându-şi angajamentul de a continua îmbunătăţirea operaţiunilor în colaborare cu părţile interesate cheie, inclusiv cluburi, asociaţii membre şi ligi.

Raportul indică faptul că cluburile care au plătit cele mai multe compensaţii de formare în termeni neţi aparţin federaţiilor din Anglia, Arabia Saudită şi Germania, în timp ce Spania se află poziţia a opta, în faţa Portugaliei şi Braziliei.

Pe de altă parte, cluburile care au primit cea mai mare compensaţie netă se află în Olanda, Franţa şi Argentina.

Potrivit FIFA, raportul arată la rândul său o redistribuire considerabilă a sumelor, prin compensaţia de formare pe care cluburile de elită o plătesc fotbalului de bază prin acest sistem şi confirmă că 1.665 de cluburi din peste 100 de federaţii (de toate nivelurile şi categoriile) au trecut evaluarea conformităţii agenţiei şi au fost încorporate în sistemul acesteia.

De asemenea, reflectă impactul asupra fotbalului feminin, domeniu în care Camera a emis 168 de ordine de alocare care răspund drepturilor sau contribuţiilor de solidaritate ale cluburilor formatoare în valoare totală de 271.500 de dolari.

FIFA a reamintit că anterior, cluburile formatoare erau responsabile pentru identificarea compensaţiilor şi depunerea reclamaţiilor, dacă era cazul, în timp ce acum paşaportul sportiv electronic (EPP) permite detectarea şi procesarea automată a factorilor declanşatori pentru compensaţiile de formare.

După efectuarea procedurilor anterioare, fondurile sunt distribuite direct cluburilor în cauză, iar din noiembrie 2022 au fost generate peste 36.000 de EPP, reflectând traiectoria profesională a peste 32.000 de fotbalişti din întreaga lume.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: www.agerpres.ro

Campanie electorală în Raciu, Dâmbovița: O echipă unită pentru un viitor mai bun

Circulaţie blocată între Focşani şi Târgu Secuiesc, după ce un brad a căzut pe şosea