Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat joi că au fost identificate programele de finanţare pentru a putea vorbi despre reindustrializarea României, el precizând că, pentru a putea deveni competitivi, ca producţie industrială, avem nevoie de energie suficientă, verde, curată şi ieftină.
”Ultima strategie industrială a României a fost promovată în 2005 şi a avut ca termen 2005-2008. De atunci nu s-au mai întâmplat foarte multe lucruri, din punct de vedere al strategiei. Acum venim cu o strategie pe perioada 2024-2030, care are în vedere toate dezvoltările din ultima perioadă. (..) Vorbim despre tranziţia industriei româneşti către o tranziţie a energiilor curate”, a spus ministrul Economiei, el precizând că una dintre cauzele principale de pierdere a competitivităţii companiilor româneşti, companiilor europene, este preţul ridicat al energiei.
”Ca să putem deveni competitivi, ca producţie industrială, avem nevoie de energie suficientă, verde, curată şi ieftină. Am făcut o analiză combinată macroeconomică, din punct de vedere al productivităţii muncii, al valorii adăugate la nivel de sectoare industriale, al comerţului exterior a României şi, în acelaşi timp, o analiză transversală pe ecosisteme economice, pe lanţuri de valori care au valoare adăugată. Am propus un număr de şase obiective generale, sunt şi obiective strategice”, a subliniat Ştefan Radu Oprea.
Ministrul Economiei a arătat că obiectivele privesc retehnologizare şi inovare, cu stimularea dezvoltării industriilor verzi, stimularea exporturilor şi rezilienţa lanţurilor de valoare naţionale şi europene, competenţe şi creare de locuri de muncă înalt calificate, acces la finanţare pentru companii, decarbonizarea industriilor energo-intensive şi susţinerea potenţialului competitiv al marei industrii.
”Ce este important, că au fost identificate programele de finanţare pentru a putea vorbi despre reindustrializarea României. (..) Sunt acele scheme de ajutor de stat, acele programe anunţate deja de către premierul Marcel Ciolacu, peste un miliard de euro pentru susţinerea companiilor. Lucrurile acestea fac ca România să poată beneficia de şansa unică pe care o avem astăzi în peisajul european”, a subliniat Oprea.
El a menţionat că avem această oportunitate de extragere a gazelor din Marea Neagră, cărora trebuie să le dăm valoarea adăugată aici, în România, şi în această strategie industrială.
Ministrul a mai declarat că a doua strategie este cea care se referă la resursele minerare neenergetice.
”Aici avem în vedere interesul economic a României de dezvoltare a unui lanţ integrat în industria minieră, de la cercetare, prospecţiune, exploatare, dezvoltare, explorare, preparare, concentrare, până la prelucrare şi valorificare. Viziunea se referă la România 2035, ţară cu industrie minieră responsabilă şi transparentă, pol de dezvoltare durabilă în economia europeană pentru bunăstarea cetăţenilor”, a spus Ştefan Radu Oprea.
Ministrul a spus că au promovat şi legea mineritului neenergetic, astfel încât în România să poată fi redeschis mineritul în foarte multe domenii, dacă avem tehnologii prietenoase cu mediul şi dacă comunitatea locală îşi doreşte să se întâmple acest lucru.
”Sunt mai multe condiţii care tot simultan trebuie să fie îndeplinite, astfel încât să putem vorbi despre minerit în România. (..) Sunt mai multe companii cu capital de stat care au depus proiecte la Comisie Europeană pentru a putea veni cu tehnologii noi în România”, a precizat Oprea.