Prezidenţiale2024/ Operaţiuni la închiderea urnelor – începe numărarea voturilor

Cetăţenii români au putut să voteze duminică până la ora 21,00 pentru alegerea preşedintelui, însă votarea continuă până cel mult la ora 23,59 în cazul celor care se află la rând pentru a-şi exercita dreptul constituţional.

Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, după încheierea votării şi închiderea localului secţiei de votare din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei se va asigura că operatorul de calculator va apăsa în aplicaţie butonul de închidere a secţiei de votare, numai după ce au fost validate în sistem datele persoanelor care şi-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale şi/sau după ce au fost preluate şi validate datele alegătorilor menţionate în „Formularul de înscriere a CNP-urilor alegătorilor care se prezintă la vot pe durata disfuncţionalităţii SIMPV”, dar nu mai târziu de ora 23,59.

Operatorul de calculator va aşeza tableta într-un loc fix, astfel încât să asigure o imagine cât mai clară asupra întregului proces de numărare a voturilor şi va începe înregistrarea audio-video a operaţiunilor din secţia de votare. El va lua măsurile tehnice necesare pentru asigurarea continuităţii înregistrării audio-video a operaţiunilor din secţia de votare.

Totodată, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va lua măsuri pentru ca înregistrarea audio-video a operaţiunilor realizate de la încheierea votării şi până la transmiterea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a formularelor de verificare a corelaţiilor să decurgă în mod neîntrerupt, fără a fi obstrucţionată de către nicio persoană prezentă în secţia de votare.

La închiderea urnelor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din ţară sau străinătate, în prezenţa celorlalţi membri, numără voturile şi deschide buletinele de vot unul câte unul; la deschiderea fiecărui buletin de vot, preşedintele citeşte cu voce tare prenumele şi numele candidatului votat şi arată buletinul de vot celor prezenţi.

Buletinele de vot deschise se grupează pe candidaţi, se numără şi se leagă separat. Voturile nule şi voturile valabil exprimate pentru fiecare candidat se consemnează în câte un tabel separat de câte un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedinte.

Biroul electoral al secţiei de votare din ţară sau străinătate, cu votul majorităţii membrilor acestuia, poate decide renumărarea voturilor, la solicitarea oricărui membru, înainte de consemnarea rezultatului votării în procesul-verbal.

Cererea de renumărare a voturilor într-o secţie sau de refacere a centralizării voturilor şi a rezultatului alegerilor dintr-un judeţ, sector al Capitalei sau din străinătate se poate face numai de către competitorii electorali. Cererea se depune cu celeritate la BEC. Biroul Electoral Central poate dispune renumărarea voturilor în situaţia în care constată că au fost comise erori sau există neconcordanţe între datele consemnate în procesele-verbale.

BEC a venit cu precizări şi în cazul retragerii candidatului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, din competiţia electorală, după rămânerea definitivă a candidaturilor.

”Subliniem că, indiferent de declaraţiile publice ale candidaţilor definitivi, în procesele-verbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor votării (…) se vor consemna voturile obţinute de către fiecare candidat astfel cum reies din operaţiunile de numărare a buletinelor de vot, chiar dacă unul dintre aceşti candidaţi a anunţat public retragerea din cursa electorală”, a arătat BEC, într-o circulară transmisă în ţară. AGERPRES/(AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Primul tur al alegerilor prezidenţiale

Sursa: www.agerpres.ro

Prezidenţiale2024/Călin Georgescu: Bogaţii sistemului au sărăcit, iar săracul popor român s-a îmbogăţit

Referendum Bucureşti/ AEP: Până la ora 21,00, au votat 40,96% dintre cetăţeni