UPDATE – Şeful spionajului german crede că atacurile hibride ale Rusiei pot duce la invocarea articolului 5 din Tratatul NATO

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea articolului 5 al clauzei de apărare reciprocă a alianţei, a declarat miercuri şeful serviciului de informaţii externe al Germaniei, Bruno Kahl, citat de Reuters.

„Intensificarea tot mai mare a mijloacelor armatei ruse înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opţiune posibilă pentru Kremlin”, a spus şeful Bundesnachrichtendienst (BND), Bruno Kahl, la un eveniment al think tank-ului DGAP la Berlin.

El a spus că se aşteaptă ca Moscova să îşi intensifice în continuare războiul hibrid. „Utilizarea pe scară largă a măsurilor hibride de către Rusia creşte riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă prevăzute la articolul 5″, a precizat şeful BND.

În plus, potrivit evaluării experţilor, oficialii de rang înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării se îndoiesc că articolul 5 al NATO, care include măsurile de protecţie ale SUA pentru Europa, va fi de fapt invocat în caz de urgenţă, a declarat Bruno Kahl. „Nu avem încă niciun indiciu că Rusia intenţionează să pornească la război, dar dacă astfel de sentimente se impun în guvernul de la Moscova, atunci riscul unei confruntări militare va creşte în următorii ani”, a avertizat el.

Nu este pentru prima dată când şeful spionajului german face astfel de evaluări.

În octombrie, şefii serviciilor de informaţii germane au lansat avertismente dure cu privire la spionajul rusesc şi la pregătirile pentru un conflict militar cu NATO în cadrul unei audieri parlamentare.

Dorinţa Moscovei de a utiliza măsuri hibride şi secrete a atins un „nivel nemaivăzut până acum”, declara atunci Bruno Kahl avertizând totodată că „o confruntare militară directă cu NATO a devenit o opţiune pentru Moscova”. Obiectivul Kremlinului este de a diviza Occidentul pentru a împiedica capacitatea Europei de a se apăra, consolidând în acelaşi timp armata rusă în pregătirea unui potenţial atac, le-a spus Kahl parlamentarilor. „Putin va continua să testeze liniile roşii ale Occidentului şi să escaladeze în continuare confruntarea”, a spus el.

„Forţele armate ruse vor fi probabil în măsură, în ceea ce priveşte personalul şi materialele, să lanseze un atac împotriva NATO cel târziu până la sfârşitul acestui deceniu”, a avertizat Kahl, declaraţii care la momentul respectiv au fost intens citate.

La începutul acestui an, CNN a raportat că serviciile de informaţii americane şi germane au dejucat un complot rusesc de asasinare a directorului general al producătorului de arme Rheinmetall, care fabrică arme pe care autorităţile germane le-au trimis în Ucraina.

În conformitate cu articolul 5, dacă un membru NATO este atacat, ceilalţi membri ai alianţei sunt obligaţi să îl ajute să răspundă atacului.

NATO şi serviciile de informaţii occidentale au avertizat că Rusia se află în spatele unui număr tot mai mare de activităţi ostile în zona euro-atlantică, de la atacuri cibernetice repetate la incendii provocate de Moscova – toate acestea fiind negate de Rusia. 

Războiul Moscovei împotriva Ucrainei înseamnă că Rusia are trupe călite în luptă, ceea ce creşte ameninţarea reprezentată de forţele sale convenţionale, în timp ce Moscova stăpâneşte, de asemenea, războiul modern cu drone.

În cazul în care Rusia ar ataca unul sau mai mulţi aliaţi NATO, nu ar face acest lucru pentru a acapara întinderi masive de teren, a declarat Kahl, ci mai degrabă pentru a testa liniile roşii stabilite de Occident cu scopul de a înfrânge unitatea occidentală şi a NATO ca alianţă defensivă. „În opinia Rusiei, acest obiectiv ar fi atins dacă articolul 5 ar rămâne fără efect în cazul unui atac rusesc”, a subliniat el. „Pentru a atinge acest obiectiv, nu este nevoie să trimiţi armate de tancuri spre Vest, este suficient să trimiţi omuleţi verzi în ţările baltice pentru a proteja minorităţile ruse presupus ameninţate sau să ajustezi graniţele în Svalbard”, a explicat şeful BND.

Trump îl desemnează pe John Phelan, un om de afaceri fără experienţă militară, pentru a fi secretar al Marinei

NASA a redescoperit „oraşul de sub gheaţă”, o fostă bază americană secretă din timpul Războiului Rece aflată sub gheţurile Groenlandei