Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut, miercuri, Ucrainei să reducă vârsta minimă pentru mobilizarea militară de la 25 la 18 ani, pentru a compensa deficitul de soldaţi în faţa avansului forţelor ruse pe teren, informează AFP.
Acest apel intervine cu doar câteva săptămâni înainte de învestirea în funcţie a viitorului preşedinte american, Donald Trump, care ar putea adopta o nouă abordare şi ar putea împinge Kievul să negocieze cu Moscova, în ciuda faptului că, până în prezent, Statele Unite au sprijinit masiv Ucraina, furnizându-i arme.
Un oficial de rang înalt din cadrul actualei administraţii americane a declarat, sub rezerva anonimatului, că Ucraina se confruntă cu o criză „existenţială” de recrutare, cu un număr din ce în ce mai mic de voluntari împotriva unui inamic cu forţe mai mari şi mai bine echipate.
„Adevărul este că, în prezent, Ucraina nu mobilizează şi nu antrenează suficienţi soldaţi pentru a înlocui pierderile de pe câmpul de luptă şi pentru a rezista în faţa forţelor ruse în creştere”, a declarat acesta.
Întrebat despre vârsta potrivită pentru mobilizare, oficialul a răspuns că ar exista „un avantaj real în a lua în considerare scăderea vârstei de recrutare la 18 ani”..
Kievul a coborât deja vârsta minimă pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani în acest an.
Casa Albă a precizat miercuri că ajutorul militar american nu va fi condiţionat de o nouă reducere.
„Vom continua cu siguranţă să trimitem arme şi echipamente Ucrainei. Ştim că acest lucru este vital. Dar resursele umane sunt la fel de vitale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
„În plus, credem că forţa de muncă este cea mai vitală nevoie (a Ucrainei). Prin urmare, suntem pregătiţi să ne sporim capacităţile de instruire dacă ei decid măsuri adecvate pentru a suplimenta rândurile”, a adăugat el.
Donald Trump a anunţat miercuri că îl numeşte pe generalul Keith Kellogg, care a cerut Kievului să facă mai multe concesii, ca emisar pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia.