Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Astăzi discutăm în Consiliul de Administraţie bugetul pe anul viitor. E greu fără să ştim cum va arăta bugetul de stat al României

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (BT) dezbate astăzi prima variantă a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul viitor, demers dificil în condiţiile în care nu se ştie cum va arăta bugetul de stat al României pe 2025 şi va mai dura ceva timp până ce acesta va fi elaborat de către viitorul Guvern, rezultat în urma alegerilor parlamentare de duminică, a declarat CEO-ul BT, Omer Tetik, la ediţia a VII-a a Profit Financial.forum.

″Avem acum şedinţă de Consiliu de Administraţie şi discutăm primul draft al bugetului pe 2025. Şi este foarte greu să estimăm ce şi cum va urma. Pentru o bancă precum BT, cu servicii universale şi cotă de piaţă mare, să faci un buget fără să ştii detalii despre bugetul de stat al Guvernului, al ţării, nu este foarte uşor″, a spus Tetik.

El a arătat că sunt foarte multe incertitudini şi în afară, de la politica externă şi politica comercială a Americii – cum se va schimba şi cât de drastic – şi până la cum vor creşte economiile din vestul Europei care au fost locomotiva continentului, respectiv Germania, Franţa şi Italia.

″România a avut succes cu emisiunile sale de titluri de stat, şi noi băncile româneşti la fel, cu emisiunile noastre de obligaţiuni, atât pe pieţele interne, cât şi externe. Însă pieţele îşi pierd răbdarea destul de repede. Şi sper că răbdarea pe care au avut-o până acum se va reflecta în planurile guvernamentale de după alegeri. În 2025, fondurile europene, în primul rând PNRR, vor reprezenta în continuare o oportunitate mare pentru România. Sunt şi semnale pozitive, doar că de acum înainte trebuie să avem un plan bine stabilit şi un focus mare cu care vom implementa acest plan, şi în sectorul public, şi în cel privat″, a punctat şeful Băncii Transilvania.

Omer Tetik a subliniat că sistemul bancar românesc este bine capitalizat, iar lichiditatea este bună pe piaţa internă, graţie şi supravegherii şi reglementărilor ″stricte şi prudente″ ale Băncii Naţionale a României.

″Iar faptul că România este văzută în continuare ca un partener important în NATO şi UE ne poziţionează bine în regiune. Pieţele au arătat că apreciază faptul că există o strategie bună şi un trend bun, nu neapărat schimbat peste noapte. Recent am primit îmbunătăţiri de rating de la Fitch şi Moody’s, cu toate provocările macroeconomice ale ţării. Acum 2 luni am avut o emisiune de obligaţiuni de succes, iar după noi a ieşit Romgaz în piaţă. Investitorii evaluează o ţară la fel cum evaluează banca un business: la ce costuri se împrumută şi ce face cu banii împrumutaţi, ce investiţii face şi ce cheltuieli are. Aici cred că sunt de îmbunătăţit multe lucruri, dar văd şi în discursurile partidelor politice o atenţie sporită, asta cred că ajută la răbdarea pieţelor despre care am vorbit înainte″, a arătat Tetik.

De asemenea, el a subliniat că BT are ″resurse şi putere″ să continue creditarea, cât timp există cerere şi oportunităţi.

Arabia Saudită deschide o parte a reţelei metroului din Riad, cu un sistem de metrou în întregime automatizat, fără conductor

România a semnat cu turcii de la Otokar contractul 857 milioane de euro pentru furnizarea a 1.059 de autovehicule 4×4 tactice blindate de tip uşor COBRA II către Ministerul Apărării Naţionale