Primul greu al PSD care solicită funcția de premier, după rezultatele la alegerile parlamentare

Având în vedere cifrele din exit poll, Simonis crede că viitoare guvernare nu poate ocoli PSD.

”În măsura în care rezultatele se confirmă, avem câteva lucruri extrem de clare. Viitorul guvern nu poate ocoli PSD, pentru că nu se poate face majoritate fără PSD, în măsura în care se dovedeşte, până la final, rezultatele vor confirma exit poll-ul. Evident, fiind primul partid, la o diferenţă de 10 procente faţă de cei cu care am putea porni negocieri pentru un guvern pro-european, în mod normal, PSD ar trebui să revendice poziţia de prim-ministru. Diferenţele sunt mari între PSD şi USR, PSD şi PNL, prin urmare ne aşteptăm la o săptămână încărcată, negocieri între partidele pro-europene. Va fi important cine va câştiga alegerile prezidenţiale, aşa că timp foarte mult nu avem, va trebui din această noapte, de mâine dimineaţă, liderii politici să înceapă negocierile necesare pentru a constitui viitorul guvern”, a declarat Simonis.

Simonis spune că este de părere că nu toate forţele politice ar trebui să facă parte din viitoarea guvernare.

”Aş mai adăuga că, şi este un punct de vedere personal, viitoarea majoritate nu ar trebui să fie formată dintr-un guvern de unitate naţională. Nu cred că toate forţele politice ar trebui să facă parte din viitoarea guvernare, şi lăsăm la o parte doar partidele controversate, cred că unul dintre partidele pro-europene ar trebui să rămână în opoziţie pentru a ne gândi pe termen mediu şi lung la viitorul acestei ţări”, mai spune Simonis.

Alfred Simonis a afirmat că peste 60 la sută din voturi au fost date forţelor pro-europene, dar acest lucru ”nu înseamnă că am câştigat războiul”.

”N-am menţionat un nume de partid, cred că este foarte important cum vor decurge negocierile. Să spunem că am scăpat de la marginea prăpastiei, dacă în urmă cu câteva ore nu eram atât de liniştiţi, astăzi românii au ales o direcţie destul de clară. Peste 60% sunt date forţelor pro-europene, însă asta nu înseamnă că am câştigat războiul. De aceea este foarte important să ne facem planul şi pentru anii următori. Cred că a venit şi vremea ca oamenii politici să lase orgoliile la o parte şi să înţeleagă semnalul care ne-a fost transmis în urmă cu o săptămână, însă trebuie să plecăm de la un adevăr. În democraţie, adevărul reprezintă voturile şi procentele obţinute de fiecare partide. PSD a câştigat alegerile la o diferenţă substanţială de ceilalţi competitori, prin urmare discuţia ar trebui să plece de la un premier din partea PSD (…)”, a spus Simonis.

De asemenea, Simonis spune că din votul românilor rezultă că ”guvernarea din ultimii ani nu este atât de proastă”.

”Aş mai adăuga o chestiune, şi anume că PSD şi PNL, aflate la guvernare, care au avut această lipsă de inspiraţie să se atace permanent în ultimele luni, să depăşească 40% din intenţia de vot, ne apropiem de scorul de la europarlamentare. Prin urmare, semnalul transmis de români, pe un fond dezavantajos pentru noi, cu înfrângere în primul tur de la prezidenţiale, deci părerea românilor despre guvernarea din ultimii ani nu este atât de proastă cum ar putea crede alţii, ceea ce ne creează această perspectivă de a continua sau de a găsi o formulă şi cu USR. Oamenii politici îşi doresc foarte multe. Cu toţii îşi doresc să câştige. Din păcate sau din fericire, că aşa este în democraţie, numai unul câştigă. Întotdeauna în democraţie este foarte important să ne uităm ce-şi doresc românii. Românii îşi doresc în acest moment o majoritate pro-europeană. Nimeni, nicio formaţiune nu face 50%. Nici două formaţiuni împreună nu depăşesc 50%. Prin urmare, alternativa este s-o luăm spre est. Obligaţia oamenilor politici de stat este aceea de a depăşi orgoliile, mizele personale, şi de a se ocupa de ce este important pentru această ţară, pentru că s-a guvernat bine în ultimii ani şi avem nevoie de stabilitate, indiferent de formula în care se va întâmpla, în contextul unei majorităţi despre care am tot vorbit, pro-occidentale şi pro-europene”, a declarat Simonis.

Presa internaţională consemnează primele rezultate configurate ale votului parlamentar din România, dar subliniază avansul extremei drepte şi perspectiva de a avea un preşedinte ultranaţionalist şi prorus

Avem rezultatele oficiale, după ce s-au numărat 50% din totalul voturilor: PSD și AUR s-au distanțat. 2 partide suveraniste intră în Parlament