O înregistrare video publicată de Grupul operativ naţional filipinez pentru Marea Chinei de Sud arată o navă a gărzilor de coastă chineze intrând în coliziune cu o ambarcaţiune a Biroului pentru pescuit şi resurse acvatice, o agenţie a guvernului filipinez.
Nava chineză „a folosit un tun cu apă împotriva BRP Datu Pagbuaya (numele navei), ţintind direct spre antenele sale de navigaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al gărzilor de coastă filipineze pentru Marea Chinei de Sud, Jay Tarriela, într-un comunicat.
Gărzile de coastă chineze „au lovit intenţionat” nava filipineză, înainte de a declanşa o a doua salvă de tun cu apă, a adăugat Tarriela.
Beijingul a reacţionat la aceste acuzaţii, spunând că navele chineze doar „au exercitat controlul (…) în conformitate cu legea”.
„Pe 4 decembrie”, mai multe nave filipineze, inclusiv nave ale gărzilor de coastă, „au încercat să pătrundă în apele teritoriale chineze din jurul insulei Huangyan”, a declarat Liu Dejun, purtătorul de cuvânt al gărzilor de costă chineze, folosind numele chinezesc al recifului Scarborough.
Navele filipineze s-au apropiat apoi „periculos de mult de patrulele gărzilor de coastă chineze”, a continuat el.
Nava filipineză „a făcut o manevră de întoarcere, intrând deliberat în coliziune” cu nava chineză, potrivit unui comunicat al gărzilor de coastă chineze, adăugând că Manila „a denaturat ulterior adevărul în mod deliberat şi a formulat acuzaţii false” cu scopul de a „înşela” înţelegerea faptelor la nivel internaţional.
Statele Unite au condamnat miercuri „folosirea ilegală a tunurilor cu apă şi a manevrelor periculoase” de către Beijing în Marea Chinei de Sud, conform unei declaraţii făcute miercuri de ambasadorul american la Manila, relatează Reuters.
Acţiunile Chinei au perturbat operaţiunile maritime filipineze şi au pus vieţi în pericol, a declarat ambasadorul MaryKay Carlson pe platforma de socializare X, adăugând că SUA sunt alături de aliaţii care au aceleaşi opinii în sprijinul unui Pacific liber şi deschis.