Curtea Supremă majoritar conservatoare americană a părut miercuri împărţită în privinţa accesului minorilor la tratamente medicale în vederea schimbării sexului, un subiect de crispare profundă în societatea americană, însă pare înclinată să lase statele să le interzică, relatează AFP.
Subiectul este deosebit de pregnant în perspectiva întoarcerii la Casa Albă a lui Donald Trump, care şi-a subliniat intenţţia de a reveni asupra unei serii de drepturi obţinute de către transnsexuali.
Hotărârea Curţii – care urmează să fie anunţată până la sfârşitul lui iunie -, în orice caz după învestirea la 20 ianuarie a preşedintelui ales, ar putea să aibă consecinţe grave, deoarece jumătate dintre statele americane a interzis tratamentele minorilor care nu se recunosc în sexul de la naştere.
Dintre cele 1,6 milioane de persoane care se definesc drept transsexuale în Statele Unite, peste 300.000 sunt în vârstă de 13 până la 17 ani, iar o treime dintre ele trăiesc într-unul dintre aceste state, potrivit unui studiu realizat de către Williams Institute, un grup de reflecţie de la Universitatea UCLA.
În centrul dezbaterilor de miercuri s-a aflat o lege adoptată în 2023 de către statul Tennessee (sud) care le interzice minorilor transsexuali accesul la ”blocanţi” ai pubertăţii şi la tratamente hormonale de tranziţie.
Susţinători ai ambelor tabere, în favoarea sau împotriva acestei iniţiative, au manifestat în mod zgomotos în faţa sediului Curţii, fiecare revendicându-şi îngrijorarea faţă de ”sănătatea copiilor”.
Minori şi familiile lor, o ginecologă din Memphis şi administraţia preşedintelui democrat în exerciţiu Joe Biden denunţă caracterul ”discriminatoriu” al legii din Tennessee.
Ei susţin că ea încalcă o dipoziţie a Celui de-al Paisprezecelea Amendament al Constituţiei cu privire la ”protecţia egală” a cetăţenilor, deoarece ea privează persoanele transsexuale de un acces la tratamente autorizate altora din motive medicale.
Consiliera juridică a administraţiei Biden Elizabeth Prelogar şi un reprezentant al reclamanţilor, Chase Strangio, au reproşat tot miercuri legii faptul că interzice total tratamentele de tranziţie minorilor, fără să ia în considerare avantajele acestora, de exemplu reducerea semnificativă a cazurilor de depresie şi a gândurilor sinucigaşe.
PREMIERĂ
”De obicei, statele legiferează informând pacienţii cu privire la riscuri depunând efroturi minime”, a subliniat Chase Strangio – primul avocat în mod deschis transsexual care pledează la Curtea Supremă -, care a mărturisit că a beneficiat de aceste tratamente.
Însă, în această speţă, Tennessee a ”pronunţat o interzicere generală, depăşind judecata părinţilor care-şi iubesc copiii şi a medicilor care au recomandat aceste tratamente”, a deplâns el.
”Mi se pare că este un domeniu în care suntem extrem de lipsiţi de expertiză”, i-a replicat preşedintele Curţii, John Roberts, întrebându-se dacă înţelepciunea nu le impune celor nouă judecători ”să se lase în seama legiuitorilor” diverselor state pentru ca ele să evalueze beneficiile şi riscurile.
Colegul său conservator Brett Kavanaugh a subliniat, la rândul său, că este ”foarte dificil” ca judecătorii să tranşeze în acest domeniu.
”Dacă tratamentele sunt interzise, unii copii vor suferi pentru că nu vor mai avea acces la ele. Iar dacă sunt autorizaţi, alţii vor suferi luându-le şi regretând apoi că au făcut-o şi voind să revină asupra tranziţiei lor”, a rezumat el.
Tennessee a adoptat prin vot această lege pentru a-i proteja pe minori de intervenţii medicale ”riscante şi susceptibile să aibă adesea consecinţe ireversibile”, a declarat miercuri reprezentantul acestui stat, Matthew Rice.
El a contestat, împotriva obiecţiilor ridicate de către cei trei judecători progresişti, faptul că legea prezintă un caracter discriminatoriu în funcţie de sex.
”Dacă un băiat cere blocanţi ai pubertăţii pentru a trata o pubertate prea precoce, va putea să-i obţină. Însă nu va putea să-i folosească în vederea unei tranziţii de gen”, a declarat Matthew Rice, dând asigurări că aceleaşi criterii se aplică unei fete.
În Statele Unite, republicanii au transformat atacuri împotriva locului transsexualilor într-unul dintre caii lor de bătaie împotriva ”wokismului”, aşa cum taxează ei tabăra democrată.
Conservatorii ţintesc mai ales participarea bărbaţilor transsexuali la competiţii sportive feminine şi accesul minorilor la tratamente de tranziţie.