Mircea Cărtărescu, în dialog cu Marius Chivu la Gaudeamus, a vorbit despre turneul său de promovare a cărţii „Theodoros”, editată de Humanitas, şi despre succes, cuvânt care îi displace autorului român.
„Chiar şi în aceste circumstanţe groaznice (alegerile prezidenţiale, n.r), viaţa merge înainte. S-a scris literatură, s-a scris poezie în cele mai grele situaţii posibile. O să trecem şi peste aceste alegeri, am trăit vremuri foarte grele, cel puţin cei din generaţiile mai vechi îşi aduc aminte lucruri de nespus, aşa încât eu rămân optimist şi vă doresc şi dumneavoastră să fiţi optimişti alături de noi”, a mărturisit Mircea Cărtărescu la Gaudeamus.
La întâlnirea cu cititorii, scriitorul, care a încheiat un turneu de promovare a cărţilor sale, în special „Theodoros” tradus deocamdată în cinci limbi, a mărturisit că are un sentiment asemănător cu cel pe care îl avea James Joyce pentru „Ulysses”. El spune: Nu mai pot să sufăr Ulysses, îmi vine să mi-l leg de gât şi să mă arunc cu el în Tamisa”. Aşa simt eu acum cu Theodoros: După ce vorbeşti de 14 ori, de 15 ori în fiecare seară, timp de două săptămâni, despre aceeaşi carte, primind aceleaşi întrebări din public şi de la moderator, şi trebuind să fii deştept şi nou, cât se poate bineînţeles, de fiecare dată, până la urmă ajungi să-ţi deteşti propria carte”.
Despre celebritate
„Nicăieri nu eşti cunoscut cu adevărat”, a concluzionat Mircea Cărtărescu povestind o întâmplare de la un festival de literatură din SUA, unde s-a simţit un necunoscut, la fel ca Amelie Nothomb. „Totul fluctuează, uneori eşti mai sus, alteori mai jos, eşti pe valuri ca un dop de şampanie care se ridică şi coboară pe valuri, nu există celebritate, nu există succes, cuvânt care mi se pare cel mai scârbos şi mai alunecos din câte s-au inventat vreodată. Ţin minte că Eugen Simion când voia să mă înjure cel mai tare îmi spunea: ‘Mircea Cărtărescu, un autor de succes’, asta era injuria cea mai mare pe care şi-o putea el imagina. Vreau să spun că un om întreg nu se îmbată cu apă rece. Succesul este când ai scris o frază care îţi place”.
„Theodoros” a fost vândut în Spania în 20.000 de exemplare, a afirmat Mircea Cărtărescu, lăudându-şi editorul spaniol care a organizat concurs pentru cea mai frumoasă vitrină de librărie cu volumul autorului român.
De ce este cumpărat „Theodoros”
„Avansez o posibilă explicaţie: Unul dintre modelel mele, neafirmate în public, dar care a fost apropiat de mine, a fost ‘Veacul de singurătate’ al lui Garcia Marquez. Întotdeauna m-am întrebat de ce acel roman a cunoscut o asemenea explozie pe piaţa mondială, peste tot pe unde a apărut a fost considerat o minune de carte şi bineînţeles este romanul care a creat acea mişcare uriaşă a realismului magic. Ce a vândut Marquez lumii? El a vândut realitatea latino-americană, nu magia, magia vine la pachet cu realitatea (…). Eu m-am gâdit ce putem noi românii să vindem şi mi-am dat seama că avem nişte resurse la care avem acces mai mare decât alţi autori, avem acces la această naivitate bizantină, a icoanelor, a plafoanelor, a ouălor încondeiate, a tuturor acestor semi-primitive şi semi-naive dar semi-suprarealiste imagini şi tot ce ţine de imaginarul nostru colectiv, religios, deşi ‘Theodoros’ nu e o carte religioasă, dar cuprinde această imagologie, această imagologie a surprins cu adevărat”.
Târgul de carte Gaudeamus Radio România este deschis la Romexpo până duminică.