Tik Tok face prăpăd în politica din Europa: extrema dreaptă dintr-o altă țară a mizat pe succesul electoral pe această rețea

Partidul spaniol de extremă-dreapta, Vox, a câștigat pentru prima dată o mare parte din voturi, în 2019. De atunci, sprijinul său a rămas la peste 10 %, la fiecare alegeri.

O tendință recentă notabilă este puterea sa însă în rândul tinerilor. Sondajele recente îi plasează sprijinul în rândul tinerilor între 18 și 30 de ani între 16 % și 20 %, aproximativ la egalitate cu Partidul Popular de centru-dreapta.Vox îi atrage pe tineri prin îmbinarea economiei populiste cu provocarea culturală, conectându-se în același timp cu alegătorii pe rețelele sociale, informează The Economist, într-o analiză.

Atracția partidului Vox pentru tineri este, de asemenea, înrădăcinată în frustrarea economică. În timp ce generațiile mai în vârstă au asociat tranziția Spaniei către democrație cu un standard de viață mai ridicat, cele mai noi se simt păcălite, spune Oriol Bartomeus de la Universitatea Autonomă din Barcelona. Șomajul în rândul tinerilor este cel mai ridicat din Uniunea Europeană: 26,5% în septembrie, aproape dublu față de media din UE. Deținerea unei locuințe în rândul celor sub 35 de ani a scăzut de la aproape 70% la 32% în ultimul deceniu. Peste 70% dintre cei care au locuri de muncă locuiesc cu părinții lor.

La alegerile pentru Parlamentul European din iunie, Luis „Alvise” Pérez Fernández, un influencer de extremă dreapta, a adunat peste 800.000 de voturi pentru „Partidul E Gata” (SALF), un partid pe care l-a fondat cu doar 40 de zile înainte de vot.

Și-a făcut campanie în principal pe TikTok, Instagram și prin podcasturi. Telespectatorii „vor să audă ceva diferit”, spune Isaac Parejo, un YouTuber cunoscut de cei 411.000 de urmăritori ai săi sub numele de InfoVlogger.

Parejo spune că publicul său este radicalizat nu de videoclipurile sale, în care se înfurie împotriva musulmanilor sau a agendei LGBT, ci de realitățile vieții de zi cu zi a spaniolilor.

România, studiu de caz la nivel european

Comisia Europeană are nevoie de datele pe care TikTok le-a adunat deja privind alegerile prezidențiale din România și pe cele pe care le va mai avea pentru o potențială anchetă ulterioară.

Dacă se dovedește că TikTok a încălcat regulile, amenda poate merge și până la 6% din profitul său mondial. Pentru moment însă, nefiind în poziție de a se amesteca în procesul electoral al unui stat membru, Comisia Europeană acționează la cererea României în baza faimosului Digital Service Act (DSA) – o legislație recentă care monitorizează riscurile sistemice provocate de postările online. Pentru DSA, cazul României este primul caz și deci un prim test de eficiență a legislației comunitare adoptată în 2022. Se încearcă doar constrângerea TikTok să renunțe la algoritmele de manipulare a electoratului.

„Trebuie să priceapă că nu fac ce vor ei”, ne spun surse ale Comisiei Europene care au revelat pentru RFI că s-ar putea aduna probe suficiente acum împotriva platformei online.

Cazul României devine astfel un caz de studiu și un scenariu care trebuie evitat în alegerile croate de la sfârșitul anului și în cele germane din februarie 2025.

Consumul de ciocolată neagră, risc mai mic de diabet zaharat de tip 2

Prima mutare a lui Călin Georgescu după descinderile polițiștilor la principalul finanțator și la influencerii din spatele său