Cei mai celebri ‘trimiși ai lui Dumnezeu’ care au încercat să ajungă președinți în România

Soluțiile acestei transformări țineau – mai mereu – doar de miracol, de puteri nebănuite și de oamenii „iubitori de neam și țară”, fără a exista vreun plan concret de aplicare a acestora.

Din 20 mai 1990 până în noiembrie/decembrie 2024, România a avut parte de nouă rânduri de alegeri pentru fotoliul prezidențial de la Cotroceni.

În lupta electorală, la fiecare dintre ele, a participat și cel puțin un candidat cu CV bizar, care promitea lucruri ce nu aveau legătură cu politica, economia, cu viața concretă a oamenilor.

Sigur, au fost tot felul de personaje bizare, de la Prințul Paul, condamnat astăzi la închisoare și „refugiat” sub aripa legii din Franța, Gigi Becali, patronul FCSB, care și-a încercat puterile chiar la trei rânduri de alegeri, Constantin-Ninel Potîrcă, afacerist cu fier vechi, considerat cel mai bogat rom din țară, băgat ulterior după gratii de DNA sau John Ion Banu Muscel, un om de afaceri american de origine română.

Dar, dintre toate aceste figuri spumoase care au ținut morțiș să se afle în lupta pentru Cotroceni, se disting mai ales trei: un bioenergetician faimos în epocă, un preot-avocat și un diacon afacerist, patron de firmă pentru turism religios, la acea vreme.

Probabil că cel mai cunoscut nume este cel al lui Constantin Mudava, un personaj celebru încă din vremea lui Ceaușescu, mai ales prin popularizarea puterilor sale „tămăduitoare” prin intermediul revistei Flacăra condusă de poetul Adrian Păunescu.

content-image

Constantin Mudava spunea că ca candidat datorită unei porunci divine primită în vis – Foto: Facebook/Constantin Mudava

Născut în județul Dâmbovița, Constantin Mudava a urmat cursurile Facultății de Fizică Atomică, dar a ales o carieră de vraci în dauna uneia în cercetare. Mudava a fost însă luat în vizor de Securitate și a fost săltat și condamnat la cinci ani de muncă silnică pentru înșelătorie.

Ieșit din închisoare, acesta adunase în jurul lui o masă considerabilă de oameni care îi admirau presupusele puteri bioenergetice tămăduitoare. Mudava, care se autointitula „Fenomenul vindecător”, spunea că a fost binecuvântat cu o „aură uriaşă”, pretinzând că, prin ajutorul acestui dar, vindecă inclusiv oameni diagnosticaţi de medici cu boli incurabile, precum cancerul, conform b365.ro.

În cele din urmă, Mudava, care era admirat de soții Ceaușescu, a fost plasat la spitalul din Scornicești pentru a trata întregul neam al dictatorului.

„Sunt Fenomenul Vindecător pentru tot felul de boli Constantin Mudava. M-am născut şi am crescut cu acest fenomen vindecător benefic pentru oameni.

La vârstă de 5 ani l-am descoperit şi practicat pe bunica mea, pe care am vindecat-o de reumatism. Ulterior l-am educat, cultivat şi practicat. Am fost solicitat de către şeful statului din acea perioada, Nicolae Ceauşescu, care m-a încadrat la Scorniceşti, judeţul Olt, unde conducea clanul Ceauşescu-Bărbulescu, cu contract de muncă şi unde mi-au creat condiţii bune de lucru cu 3 cabinete. Acolo am practicat această medicină generală pe mii şi mii şi mii de oameni din ţară şi din străînătate, pe tot felul de afecţiuni şi boli, incurabile prin medicină clasică”, se scrie pe pagina de Facebook a fostului candidat la Cotroceni.

Apoi, între Ceaușescu și Mudava a intervenit o ruptură, pe fondul faptului că liderul PCR ar fi vrut ca bărbatul să nu mai trateze alți pacienți. Mudava a fost arestat iar, pentru înșelăciune, și a scăpat din închisoare după Revoluție.

content-image

Mudava, în timpul unei „terapii în masă”, în vremurile sale de glorie ca „tămăduitor” – Foto: mariustuca.ro

În 2012, Mudava a acordat un interviu pentru Evenimentul Zilei în care vorbea despre propriile puteri uriașe, în comparație cu alți bioenergeticieni celebri, susținând că a fost declarat „cel mai puternic om din lume” în această privință.

„M-au măsurat oameni de ştiinţă din Bucureşti şi Ivan Iotov, şeful Institutului Parapsihologic din Bulgaria!”. Mai sunt unii ca el, l-am întrebat? „Da! Uri Geller, da’ era negativ, nu pozitiv ca mine! N-a vrut să mă întâlnească că îi anulam puterea…

Mai e si Djuna Davitaşvili. Avea un câmp de doişpe metri şi io îl aveam de 300!”. Dar cum l-au măsurat? Omul bătea câmpii: „Cu nişte aparate speciale ce verificau câmpul energetic, bioenergetic şi imunitatea umană!”, îi explica Mudava reporterului EVZ.

El a vorbit și despre perioada în care a lucrat la Scornicești, mai ales pentru tratarea membrilor familiei Ceaușescu, dar a mărturisit că tocmai pe dictator – care ar fi avut cancer la prostată – n-a apucat să-l vindece, acesta fiind împușcat în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

„Pe toţi i-am tratat. M-au adus cu forţa la Scorniceşti. M-au ţinut cinci luni, până când n-am mai vrut să-i consult, că ştiam că vine Revoluţia. Şeful miliţiei din Olt, Emil Bărbulescu, îi gonea pe cei ce veneau la mine.

Aveam salariu de 5.000 de lei, da’ produceam o sută de mii de lei pe zi şi ei luau banii, că la mine veneau oamenii cu chitanţa! Mai primeam alimente, una-alta… Pe Ceauşescu n-am apucat să-l vindec că l-au împuşcat. Avea cancer la prostată!”, mai explica Mudava în interviul menționat.

După căderea regimului Ceauşescu a practicat acest tip de medicină în Germania, în oraşul Munchen, dar şi în Grecia sau în Republica Moldova.

Mudava și-a păstrat notorietatea, adăugând așa-zisei puteri tămăduitoare a sa un nou văl de mister pentru a-și spori atractivitatea: o ploaie de termeni științifici, cât mai complicați și mai greu de pronunțat posibil, dar care impresionau audiența mai puțin familiarizată cu acele cuvinte.

Finalmente, convins că popularitatea sa îl poate duce chiar spre funcția de Președinte al României, a luat decizia de a candida, în 1996, la alegerile prezidențiale. Candidatura sa a pus-o pe seama unor porunci divine, pe care le-ar fi primit în vis, dar și a faptului că Dumnezeu i-ar fi vorbit prin intermediul a doi oameni.

De asemenea, în timpul unei dezbateri televizate, Constantin Mudava a pretins că poate să vindece cu puterile sale telespectatorii, rugându-i să stea acasă, pe pat sau pe canapea, cu mâinile și picioarele depărtate, pentru a putea fi „pătrunși” de energia sa.

Din păcate, sesiunile de terapie televizate nu i-au convins pe români, astfel că cel autointitulat „trimisul lui Dumnezeu” a adunat doar 38.500 de voturi – sau 0.31% din totalul alegătorilor.

Mudava s-a retras din viaţa publică în ultimii ani de viaţă,trăind într-o casă modestă din Câmpina, judeţul Prahova, în ciuda faptului că apropiaţii spuneau că ar fi acumulat o avere uriașă, scrie newsweek.ro.

„Fenomenul Vindecator” a murit la 1 noiembrie 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, la vârsta de 83 de ani.

Tot la alegerile prezidențiale din 1996 s-a înscris în cursa electorală și Nuțu Anghelina, un personaj născut în Buhuși, județul Bacău. Ajuns la București, a locuit pentru o vreme într-o casă de toleranță, fiind confident al patroanei stabilimentului.

Toată această „situație” a luat sfârșit după ce mama lui Anghelina a mers în fața casei de toleranță cu o canistră de benzină, amenințând că va incendia clădirea. Apoi, acesta a fost pe rând angajat la ITB, mecanic în Buhuși (unde a revenit după nuntă) și apoi diacon.

Nuțu Anghelina a pus după Revoluție bazele unei companii de turism religios, a lucrat în Statele Unite ale Americii, și a revenit în țară unde a vândut Mercedes Benz-uri recondiționate, apoi intrând în afaceri.

content-image

Nuțu Anghelina a candidat la alegerile prezidențiale din 1996 – Foto: Facebook/Nutu Anghelina

Una dintre primele afaceri pe care le-a realizat după 1990 a însemnat aducerea a 35.000 de brichete din Germania, de la Koln, pentru a le vinde în România. El a candidat ca independent cu sloganul „Semnul împăcării cu Dumnezeu”, având ca simbol electoral o pâine, simbol al cantinei sociale pe care o ținea în funcțiune în acele vremuri.

În ciuda tuturor promisiunilor făcute, doar 43.000 de români i-au acordat votul, adică 0,34%. Oricum, mai mulți decât lui Mudava. Una dintre primele afaceri pe care le-a realizat după Revoluție a însemnat aducerea a 35.000 de brichete din Germania, de la Koln, pentru a le vinde în România. Ei bine, la alegeri a obținut puțin mai multe voturi decât brichete a adus peste graniță, mai precis puțin peste 43.000.

După eșecul din lumea electorală, Nuțu Anghelina a mai cochetat o vreme cu lumea afacerilor fără a avea succes. În cele din urmă și-a deschis un birou de mediator și a urmat cursuri pentru a putea accesa fonduri europene.

De asemenea, lumea preoției devenise de domeniul trecutului, preferând să urmeze una dintre pasiunile sale, motociclismul, dând sutana pe cască și genunchere. Nuțu Anghlina a trecut la cele veșnice în 2022.

A treia figură pitorească a alegerilor prezidențiale a fost preotul-avocat Aurel Rădulescu, cel care se recomanda drept „Excelența Sa” și care a candidat în anul 2004 din partea Alianței Popular Creștin Democrată (APCD), A ieșit în evidență prin faptul că și-a depus candidatura cu doar 30 de minute înainte de termenul-limită, adică la ora 23:30 a ultimei zile de depunere a acesteia.

Mai mult, Rădulescu a împărțit în sediul Biroului Electoral Central fluturași pe care se autorecomanda drept „trimis și uns al lui Dumnezeu cu Înalta Binecuvântare a Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Barholomeu, cel care a primit medalia de aur a Congresului American Vicar General al Bisericii Ortodoxe Române din America de sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice”.

Acese „recomandări” nu l-au ajutat prea mult, el adunând doar 35.455 de voturi, adică tot 0,34%, procent egal cu cel din 1996 al lui Anghelina.

Ulterior, în 2004, preotul Aurel Rădulescu a fost trimis în judecată, alături de doi complici, fiind acuzat de înşelăciune, fals intelectual şi fals privind identitatea. El a fost acuzat că s-a folosit de persoane care consumau frecvent alcool pentru a ajunge, prin interpuşi, în posesia unei vile din Capitală, în valoare de 250.000 de euro.

Așa s-au încheiat traiectoriile și ambițiile politice ale acestor candidați la funcția de Președinte al României, iar lista, după cum se vede, se îmbogățește la fiecare rînd de alegeri.

Șefii serviciilor secrete, în pragul demisiei – SRI, SIE și DGIA, infiltrate de suveraniști și simpatizanți neolegionari (surse)

Decizia CCR de anulare a alegerilor generează temeri în rândul investitorilor, probabil cu impact asupra bursei şi cursului (consultant economic)