Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dă asigurări duminică că vrea o ”pace durabilă” în Ucraina, la o zi după o întâlnire, la Paris, cu preşedintele ales american Donald Trump, care a cerut un ”armistiţiu imediat” şi negocieri care să pună capăt războiului cu Rusia, relatează AFP.
Zelenski s-a opus în mod categoric – mult timp – oricăror concesii în faţa lui Vladimir Putin, însă şi-a ”îndulcit” această poziţie în ultimele luni, în urma dificultăţilor armatei ucrainene pe front şi din cauza unor temeri a unei scăderi a ajutorului din Occident.
El a emis ideea că Ucraina renunţă temprar să recucerească teritoriile controlate de către Rusia – aproape o cincime din ţară -, în schimbul unor garanţii de securitate din partea NATO şi unor livrări de armament din Occident.
”Am scpus că avem nevoie de o pace dreaptă şi durabilă, o pace pe care ruşii să nu o poată distruge în câţiva ani, aşa cum au făcut-o în multe rânduri în trecut”, anunţă Zelenski, evocându-şi întâlnirea la Paris cu Trump şi Macron.
”Atunci când vorbim despre o pace efectivă cu Rusia, trebuie înainte de toate să vorbim despre garanţii de pace efective”, adaugă el, cerându-le aliaţilor ”să garanteze fiabilitatea păcii şi să nu închidă ochii asupra ocupaţiei” teritoriilor ucrainene.
Kremlinul îl acuză, la rândul său, pe Zelenski de faptul că ”refuză în continuare să negocieze”, subliniind că preşedintele ucrainean a interzis prin decret, în octombrie 2022, toate negocierile cu Vladimir Putin.
El îi cere lui Zelenski să ţină cont de ”realităţile de pe teren”, unde forţele ruseşti avansează pe frontul de est de la începutul anului, în pofida unei incursiuni ucrainene pe teritoriul rus în această vară.
43.000 DE MILITARI UCRAINENI UCIŞI
Rusia cere ca Ucraina să-i cedeze patru regiuni în estul şi sudul ţării, pe care le ocupă parţial, în afară de Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, şi să renunţe la aderarea la NATO, condiţii respinse ca inacceptabile de către Kiev.
Zelenski a dezvăluit duminică amploarea pierderilor – oficiale – suferite de către armata ucraineană începând din 2022 – 43.000 de morţi şi 370.000 de răniţi.
El a mai dezvăluit o singură dată, în trecut – în februarie 2024 -, pierderile ucrainene.
Rusia, la rândul său, nu-şi comunică pierderile. Acestea sunt estimate la peste 82.000 de morţi de către publicaţia independentă Mediazona şi serviciul rus la BBC, care se bazează pe exploatarea unor informaţii publice precum comunicări oficiale, rubrici de necrologuri sau anunţuri ale unor decese pe reţele de socializare şi pe observarea unor morminte în cimitire.
Aceste date referitoare atât la pierderile ruse, cât şi la pierderile ucrainene, ar putea însă să fie subestimate, ele neţinând cont de eventuali dispăruţi, potrivit unor experţi.
”Aceasta este realitatea acestui război. Ea nu se poate termina simplu cu foaie de hârtie şi câteva semnături”, pledează Zelenski.
Donald Trump a apreciat duminică că Ucraina a pierdut ”în mod inutil” 400.000 de militari şi ”cu mult mai mulţi civili” şi că ”600.000 de militari ruşi sunt răniţi sau morţi într-un război care n-ar fi trebuit să înceapă niciodată şi care ar putea dura etern”.
”ARMISTIŢIU IMEDIAT”
”Ar trebui să aibă loc un armistiţiu imediat şi negocieri ar trebui să înceapă. Prea multe vieţi s-au pierdut în zadar, prea multe familii au fost distruse, iar asta continuă, asta s-ar putea transforma în ceva mai mare şi mult mai rău”, a scris el pe platforma sa Truth Social.
În mesajul său, Donald Trump care urmează să redevină preşedinte la 20 ianuarie, dă asigurări că preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ”i-ar plăcea să încheie un acord” prin care să pună capăt războiului.
Întâlnire cu Donald Trump la Paris a avut o importnaţă crucială pentru Volodimir Zelenski, care se teme de o dezangajare americană după aproape trei ani de invazie rusă devastatoare.
Donald Trump a fost foarte critic, în ultimele luni, faţă de miliardele de dolari deblocate de către Statele Unite în favoarea Ucrainei. El a declarat în mai multe rânduri că intenţionează să se demarcheze puternic de politica de susţinere masivă a lui Joe Biden a Kievului şi a promis să rezolve războiul rapid.
Sâmbătă, Departamentul american al Apărării a anunţat un nou ajutor destinat Ucrainei, estimat la 988 de milioane de dolari, în contextul în care mai are la disoziţie doar câteva săptămâni să furnizeze fonduri deja bugetate înaintea învestirii republicanului.
Pe teren, un semn al dificultăţilor ucrainene, Rusia a anunţat cucerirea a încă două sate în acest weeknd.
Forţele ruse se apropie de trei oraşe importante: Kurahove, Pokrovsk şi Kupiansk.