După ce au măturat oraşe mari precum Alep, Hama şi Homs în doar câteva zile, rebelii islamişti au intrat duminică în Damasc, au declarat răsturnarea regimului Assad care conducea de două decenii şi au proclamat capitala eliberată.
„Incapacitatea sau decizia Rusiei de a nu întări regimul lui Assad în timp ce ofensiva opoziţiei siriene înregistra avansuri rapide în întreaga ţară va dăuna credibilităţii Rusiei ca partener de securitate sigur şi eficient în întreaga lume, ceea ce la rândul său va afecta negativ capacitatea lui Putin de a obţine sprijin în întreaga lume pentru lumea multipolară dorită”, se arată în analiza ISW.
„Chiar dacă Rusia îşi menţine unele sau toate bazele în Siria, este o pierdere geopolitică majoră pentru Moscova, deoarece prezenţa continuă a Rusiei în Siria va fi la mila grupurilor de opoziţie siriene pe care Kremlinul obişnuia să le numească teroriste”, a subliniat ISW.
După ce a fugit duminică din Siria, președintele Bashar al-Assad şi familia sa au sosit Rusia, unde au primit azil, au relatat agenţiile de presă ruse, citând o sursă de la Kremlin, potrivit Reuters. „Assad şi membri ai familiei sale au sosit la Moscova. Rusia le-a acordat azil, din considerente umanitare”, a transmis Interfax.
Anterior, Rusia afirmase că fuga lui Bashar al-Assad a fost rodul unei negocieri.
Moscova consideră necesară reluarea negocierilor cu privire la soluţionarea situaţiei din Siria sub auspiciile Naţiunilor Unite. ‘Oficiali ruşi se află în contact cu reprezentanţi ai opoziţiei armate siriene, ai cărei lideri au garantat securitatea bazelor militare şi a instituţiilor diplomatice ale Rusiei de pe teritoriul Siriei’, a indicat sursa de la Kremlin citată de TASS.
Rusia a oferit încă din 2015 sprijin militar critic regimului Assad, alături de Iran.