„Nu ne-au cerut niciodată ajutor”, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araqchi într-un interviu televizat, difuzat duminică seara.
Şeful diplomaţiei iraniene a declarat că rolul Teheranului „nu este să înlocuiască armata pentru a rezolva problemele interne” din Siria, ca să explice lipsa de sprijin pentru unul din principalii săi aliaţi din regiune. „Prezenţa noastră în ţară era pentru a ne confrunta cu Statul Islamic”, a precizat el.
Abbas Araqchi a mai declarat că şi Iranul a fost surprins de viteza ofensivei rebelilor, deşi era la curent cu mişcările coaliţiei conduse de Organizaţia Islamistă pentru Eliberarea Levantului (HTS).
„Însă ceea ce a fost surprinzător a fost incapacitatea armatei siriene şi viteza neaşteptată a evenimentelor”, a mai spus şeful diplomaţiei iraniene, vorbind despre lipsa de acţiune a armatei siriene la „operaţiunile psihologice şi mediatice”.
Critici la adresa lui Bashar al-Assad
De asemenea, el l-a criticat pe preşedintele Bashar al-Assad, acum exilat la Moscova, pentru că nu s-a angajat în dialog cu opoziţia din Siria, deşi Teheranul l-a sfătuit să facă acest lucru.
În ceea ce priveşte situaţia nou creată, Abbas Araqchi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu riscul ca Israelul să încerce „să exploateze situaţia”. „Monitorizăm situaţia pentru a ne asigura că preocupările existente nu devin realitate”, a spus el.
Iranul a fost unul din principalii aliaţi ai preşedintelui Bashar al-Assad, pe care l-a sprijinit în războiul civil prin care Siria a trecut în ultimii ani.
Siria, sub regimul preşedintelui Bashar al-Assad, făcea parte din aşa-numita Axă a Rezistenţei, alianţa informală anti-israeliană condusă de Teheran, din care mai fac parte Hamas, Hezbollah, rebelii houthi din Yemen şi mai multe miliţii din Irak.