Un fost investigator-şef în Kosovo, Teofil Parasca, anchetator al crimelor de război, care a fost în total în cinci teatre de operaţii, a fost ales senator de Arad, fiind la primul mandat de parlamentar.
La Prefectura Arad a avut loc, luni, înmânarea certificatelor doveditoare ale alegerii în Senat şi Camera Deputaţilor pentru cei zece trimişi din judeţ în Parlamentul României, din care şase sunt la primul mandat. Şapte dintre aleşi au fost prezenţi pentru ridicarea documentului, în timp ce trei şi-au trimis reprezentanţi.
În Camera Deputaţilor, de la PNL Arad au intrat Geanina Pistru şi Răzvan Cadar, de la AUR – Dan Artimon şi Mihai Pascariu, de la PSD – Mihai Fifor, de la USR – Adrian Wiener şi de la SOS România – Vasile Nagy.
Geanina Pistru, Răzvan Cadar, Dan Artimon şi Mihai Pascariu vor fi pentru prima dată în Parlament. Pe de altă parte, Vasile Nagy se află la al doilea mandat de deputat, după ce primul l-a câştigat pe lista AUR, partid din care a plecat ulterior în Forţa Civică, pentru ca înainte de campania electorală pentru parlamentare să se înscrie în SOS România.
La Senat, cele trei mandate au fost atribuite PNL – Glad Varga, USR – Răzvan Anghel şi AUR – Teofil Parasca. Ultimii doi au fost trimişi pentru prima dată în Parlament.
În ceea ce-l priveşte pe Teofil Parasca, acesta a intrat în politică abia în 2023 şi se află la cel de-al 24-lea loc de muncă, pornind de la asistent medical, apoi poliţist şi investigator al crimelor de război.
Parasca a declarat, pentru AGERPRES, după primirea certificatului de senator, că trecerea de la lupta în teatrele de operaţiuni la cea în Parlament nu va fi uşoară.
„Aş fi continuat în teatrele de operaţiuni, dar la un moment dat observi că nişte negocieri pe teritorii reduse ca suprafaţă, în teren, nu pot fi eficiente ca nişte negocieri pe care le duc alţii la vârf. După cum am numărat, este al 24-lea job pe care urmează să-l fac acum, eu zic că experienţa de orice fel îmi va fi utilă. Am început prin a fi asistent medical, în ideea în care în acea vreme şi eu şi părinţii ne doream să am un job după liceu imediat, iar un job bun era cel de asistent medical, pe care l-am practicat o perioadă după absolvirea Liceului Sanitar din Arad. Dar, am observat că pot face mai mult şi că pot să fac o facultate. Am făcut Academia de Poliţie, am fost foarte bucuros să fiu poliţist, în suflet şi acum mă simt poliţist, nu pot să stau deoparte când se întâmplă nedreptăţi”, a spus senatorul.
Parasca a fost în cinci misiuni de lungă durată în teatre de operaţii, în total 12 ani.
„În patru dintre misiuni, secondat de statul român, iar a cincea, contractant pentru Uniunea Europeană. Am fost ofiţer al Naţiunilor Unite în trei poziţii diferite în Kosovo, la început pentru investigarea crimelor de război şi a gropilor comune, ulterior pentru selectarea noii poliţii, am continuat cu misiuni pentru OSCE, la fel, de selectare a unor poliţişti şi a altor tipuri de autorităţi, dar şi pentru pregătirea lor. În cea mai lungă perioadă în care am lucrat sub contract, am fost şeful investigaţiilor interne al EULEX”, a spus noul parlamentar.
El a declarat că a intrat în politică pentru a face „legi bune pe care Poliţia să le poată aplica”.
Pentru cele zece locuri în Parlament, Aradul a avut pe buletinele de vot 71 de candidaţi la Senat şi 185 la Camera Deputaţilor.
În urma alegerilor din 1 decembrie 2024, AUR a câştigat cele mai multe voturi în judeţul Arad. Astfel, la Senat, clasamentul principalelor partide a fost următorul: AUR – 23,68%, PNL – 20,2%, PSD – 15,79%, USR – 8,72%, SOS România – 7,67%, UDMR – 7,15%, POT – 7,14%. La Camera Deputaţilor, clasamentul a fost următorul: AUR – 23,5%, PNL – 19,88%, PSD – 15,61%, USR – 9,03%, SOS România – 7,27%, UDMR – 7,12%, POT – 7,05%.
În 2020, PNL a obţinut tot doi deputaţi şi un senator, PSD – doi deputaţi şi un senator, USR – un deputat şi un senator, AUR – un deputat şi UDMR – un deputat. AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)