Fondul Român de Contragarantare a acordat în 15 ani aproximativ 25.600 de contragaranţii şi 15.000 de garanţii de stat

Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) a acordat în decursul a 15 ani de activitate aproximativ 25.600 de contragaranţii şi 15.000 de garanţii de stat, potrivit unui comunicat de presă al Fondului.

FRC a luat fiinţă pe 9 decembrie 2009, în plină criză financiară globală. Instituţia financiară specializată este constituită ca societate comercială pe acţiuni în baza Legii nr.31/1990 şi a Legii 123/2010 care aproba OUG 23/2009. Activitatea FRC are corespondenţă în practici recunoscute la nivel european, promovate prin AECM – Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Garantare şi Contragarantare, organizaţie din care FRC face parte din anul 2010. Misiunea companiei a fost să susţină şi să uşureze finanţarea, adică obţinerea de împrumuturi bancare pentru antreprenorii/IMM-urile româneşti afectate de criză.

Modalitatea de sprijin a constat în activarea mecanismului de garantare-contragarantare în cadrul finanţărilor bancare pentru mediul de afaceri care este similar mecanismului de asigurare-reasigurare. Fondul Român de Contragarantare se angajează să preia un procent semnificativ (până la 80%) din riscul de garantare asumat de fondurile de garantare în relaţia cu băncile finanţatoare.

FRC menţionează că mecanismul de garantare-contragarantare generează beneficii pe tot lanţul de creditare şi are efecte pozitive în economie: costuri totale de finanţare reduse – antreprenorul plăteşte comisioane totale mai mici pentru împrumutul bancar obţinut; efect de levier – contragarantarea permite fondurilor de garantare să acorde mai multe garanţii, prin urmare mai multe afaceri pot fi sprijinite să obţină finanţări bancare; sistem bancar – mecanismul de garantare-contragarantare care preia riscul de credit sporeşte încrederea instituţiilor bancare, iar IMM-urile pot obţine mai uşor finanţări; venituri indirecte la buget – prin activarea garantării-contragarantării se reuşeşte menţinerea/crearea de locuri de muncă în afaceri active, aspecte care determină încasări la bugetul de stat prin plăţi de taxe şi impozite, TVA, etc.

Din anul 2018, obiectul de activitate al FRC s-a diversificat prin includerea garanţiei în nume şi cont stat în portofoliul instrumentelor financiare utilizate de companie. Aceasta a permis dezvoltarea activităţii şi sprijin suplimentar pentru unele categorii de beneficiari atât persoane juridice cât şi beneficiari individuali, în special tineri, studenţi şi familii, în cadrul unor programe guvernamentale de finanţare specifice.AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Fondul Român de Contragarantare / Facebook

Sursa: www.agerpres.ro

Iaşi: Mitropolitul Teofan, internat la Spitalul „Sfântul Spiridon” pentru o intervenţie chirurgicală abdominală

Burduja: Complexul Energetic Oltenia se modernizează; avem nevoie de această companie în sistemul energetic naţional